Opis
W ramach współpracy z Films For Food Festival zapraszamy na specjalną zasiadaną kolację inspirowaną filmem “Noma: My Perfect Storm” w Comfort Food Studio.
W dniu 29 czerwca odbędzie się pokaz filmu połączony z wyjątkową kolacją. Autorami menu tego wieczoru będą Julian Karewicz i Tomasz Królikowski, czyli dwóch Szefów których regularnie można spotkać w naszym studiu. Przygotują dla Państwa dania inspirowane smakami prosto z jednej z najsłynniejszych restauracji świata.
To wydarzenie otwierać będzie cykl spotkań kulinarno – filmowych w Comfort Food Studio.
Start projekcji filmu: godz. 20:00, patio na tyłach Hali Koszyki
Start kolacji: godz. 22:00
MENU:
Julian
Stół pańszczyźniany:
- Podwędzany twaróg kozi z burakiem gotowanym w kwiatach bzu
- Żur na zakwasie ze skór z chleba rustykalnego, z plackiem ziemniaczanym i kurkami oraz konfitowanym żółtkiem kaczym
- Domowe łazanki z młoda kapustą i agrestem oraz wędzonym podgardlem
- Kluski leniwe z bułką tartą i ponalewkową wiśnią
Tomek
Stół królewski:
- Rolada polska kozia obtoczona popiołem z drzewka wiśniowego z marmoladą ze śliwek z octem jabłkowym i miodem
- Consomme klarowane z palonej cebuli wraz z gnocci z kurkami i pyłkiem grzybowym
- Biodro polskie długo i wolno gotowane, galaretka z agaru, ziemniak w postaci emulsji, tłuczony bób z groszkiem i szarpana wołowiną w krokiecie czyli panierowane w panco, demi o smaku owoców
- Semolina z czereśniami i czekoladą
Od 2 lipca zaś zapraszamy na „Kulinarne Wtorki” w ramach których odbywać się będą pokazy filmowe w Hali Koszyki, a zaraz po pokazach zapraszamy na kolacje i warsztaty tematycznie inspirowane filmem w naszym studiu.
Dokładny program wydarzeń po filmowych zostanie opublikowany w dniu 29 czerwca.
Program Filmowy „Kulinarne Wtorki”
2.07 – 20.00 „Jiro śni o sushi” ZOBACZ TRAILER
9.07 – 20.00 „W obronie jedzenia”, ZOBACZ TRAILER
16.07 – 20.00 „Smak curry”, ZOBACZ TRAILER
23.07 – 20.00 „Foodies/Uczta”, ZOBACZ TRAILER
30.07 – 20.00 Chef Flynn”, ZOBACZ TRAILER
6.08 – 20.00 „Bar Schumanna”, ZOBACZ TRAILER
“Noma: My Perfect Storm” reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 100’
Dokument przedstawia sylwetkę, szefa kuchni i współwłaściciela legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze. Do Nomy, która mieści się w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawniej floty handlowej Danii, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają, by poznać kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca zamknął restaurację w dawnej lokalizacji, podróżował po świecie, przygotowując pop-upy w restauracjach w Tokio, Sydney, czy Meksyku, a na początku 2018 otworzył nową Nomę 2.0, w nowej lokalizacji, na obrzeżach Kopenhagi, w formule miejskiej farmy.