Wszystko o jagnięcinie | 17.01

Data: 17.01.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Kuchnia libańska – to brzmi bardzo orientalnie, jednak niewiele ma wspólnego z Orientem, o którym myśli przeciętny człowiek. Składniki potrzebne do gotowania według zasad libańskiej kuchni są w Europie powszechnie dostępne lub możemy je zrobić sami. Oczywiście, są wyjątki od reguły, ale jest ich naprawdę mało.
Kuchnia libańska (i arabska) nie istnieje bez przypraw, które królują i nadają potrawom wyrazisty smak oraz aromat. Dobrze zaopatrzona spiżarnia jest pełna różnych przypraw – zarówno w postaci świeżych ziół, jak i suszonych oraz różnego rodzaju dodatków. Co więcej, zioła i przyprawy w kuchni arabskiej nie są dodatkiem, który wzbogaca i urozmaica smak potraw. To równoprawny składnik obok mięsa, warzyw i innych rzeczy na stole.
Jagnięcina jest jednym z podstawowych produktów w kuchni Bliskiego Wschodu. Przykładem takiej potrawy jest bamia, czyli duszona jagnięcina z okrą zwaną też piżmianem jadalnym. W tym regionie jagnięcinę często podaję się też z dodatkiem kardamonu – w picie jako arayess oraz w omlecie ejje.

MENU:

  • Libański tatar jagnięcy – kibbeh nayeh
  • Gicze jagnięce duszone z oliwkami podane na puree z ziemniaków i pietruszki
  • Libański ryż ze smażoną, mieloną jagnięciną
  • Kotleciki jagnięce w dukkach z ostrymi ziemniakami po libańsku, salsą z granatów i baba ghanoush – pastą z bakłażanów
  • Kofty jagnięce ze smażonym bakłażanem, świeżą sałatą, hummusem i sosem toum podawane w arabskim pieczywie

Prowadzący:
Samar Khanafer – 
Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni bliskowschodniej w Polsce. Autorka kulinarnego bestsellera Hummus, za’atar i granaty, na co dzień pisze bloga blogSamar.com. Jej umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych