Opis
Koniec z zimą, powiedz wiośnie głośne sawadee ka (taj. witam) ze świeżą kuchnią tajską! Zobacz, co można wyczarować w kuchni z kremowego mleczka kokosowego, świeżych warzyw, aromatycznych ziół i jadalnych kwiatów. A przede wszystkim: poznaj klasyczne smaki Tajlandii w super-wiosennym, zielonym wydaniu – chrup, siorb i oblizuj usta!
MENU:
- Tom kha kai: jedna z dwóch tajskich zup, które zawładnęły światem. Kokosowa bomba smaków, trochę słodka, trochę ostra i trochę kwaśna – czyli wszystko, czego nam trzeba!
- Larb: ponętna sałatka-niesałatka z Północy Tajlandii, która czaruje miętą, kolendrą i chrupkimi drobinkami prażonego ryżu
- Som tam: koleżanka larb z północno-wschodnich rewirów Tajlandii, która dziś włada sercami całego kraju – chrupiąca, ostro-kwaśna, orzeszkowa <3
- Zielone curry: i więcej mówić nie trzeba! Kremowe, aromatyczne, ze świeżymi warzywami i masą pachnących zióľł – kwintesencja #omnonom!
- Mango sticky rice: bardziej klasycznego deseru nie ma – kremowy ryż z mlekiem kokosowym i słodkie, soczyste mango. Dacie się pokroić
Filip Turowski AKA Głodny Świata – niespokojny duch i marzyciel, który rzucił pracę, wywrócił życie do góry nogami i wyruszył w roczną podróż dookoła śwata w poszukiwaniu najciekawszych smaków. Swoje przygody i najsmaczniejsze odkrycia opisuje na blogu www.glodnyswiata.pl, a smakami z podróży dzieli się podczas warsztatów kulinarnych i spotkań podróżniczych. Bo nic nie daje tyle frajdy, co smakowanie świata!