Warsztaty śledziowe | 26.11

Data: 26.11.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 24 szt.

Kategoria:

Opis

Bohaterem tego spotkania jest śledź. Śledź ma wiele imion i zdecydowanie nie zatrzymamy się na jednym z nich. W programie przewidujemy stworzenie znakomitych śledzi z Bornholmu, dziewiczych Matiasów, oraz śledzi bałtyckich ze świeżego połowu. Warsztaty ze śledzi pod okiem szefa kuchni Comfort Food Studio Juliana Karewicza to nie tylko zagłębienie się w specyfikę tematu, ale również obcowanie z najlepszymi produktami spożywczymi i przede wszystkim zgromadzenie wyśmienitych zapasów śledziowych. Każdy z uczestników po zakończonym warsztacie wyjdzie z 5 zrobionymi przez siebie 300 ml słoikami wyśmienitych, klasycznych receptur śledziowych, dzięki czemu będzie przygotowany na tak zwany sezon śledzikowy. Oczywiście uczestnicy warsztatu nie wyjdą z zabawy głodni. Na miejscu zastana bowiem śledziową ucztę w akompaniamencie świeżo wypieczonego pieczywa z piekarni Aromat.

MENU:

  • Matias. Śledź w stylu holenderskim. Z szybkimi piklami z ogórka oraz jogurtową gremolatą curry.
  • Bornholm. Śledź ze świeżo tartymi przyprawami korzennymi.
  • Śledź smażony. Smażony i marynowany w domowym occie jabłkowym i wywarze wołowym
  • Śledź po kaszubsku. W formie roladek. Wymieszany z wolno pieczonymi pomidorami
  • Śledź z czarnym czosnkiem. Słoik na wyjątkową okazję!

Prowadzący:
Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.
Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.