vegeTABLE by Mickey Rotten vol. 3 – 13.01.2018

Data: 13.01.2018
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

275

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Kuchnia wegańska jest niezwykle kolorowa i pełna niebanalnych smaków. Wystarczy poznać kilka prostych trików aby stworzyć pyszne i aromatyczne dania, bo dieta warzywna wcale nie jest nudna!

MENU:

  • Cukiniowe tagliatelle , chrupki rozmaryn, pieczone pomidory i topione w karmelu orzechy
  • Zupa z topinambura z prawdziwkowym pudrem i oliwą truflową
  • Panierowane w kokosie boczniaki z jabłkiem w trawie cytrynowej na chrupiącym papierze ryżowym
  • Bakłażanowa „parmegiana” z ricottą z orzechów nerkowca
  • Czekoladowo-pomarańczowy mus z avocado z orzechami laskowymi
  • Kokosowy „sernik ” z jagodowym wirem

Prowadzący:
MICKEY ROTTEN/ MICHAŁ GNIŁKA – wegański kucharz w nie kończącej się podróży po oceanie roślinnych smaków. Michał lubi jeść i ma świra na punkcie jedzenia – podkreśla, ze przede wszystkim jest łakomczuchem a kucharzem dopiero w drugiej kolejności. Miał przyjemność gotować dla Spielberga, Ridleya Scotta, Keanu Reeves’a, Charlize Theron.
Dekadę temu, po powrocie z kilkumiesięcznej włóczęgi po Chinach zdecydował, że chce spróbować życia w odmiennych niż polskie realiach. I tak przez 9 lat grawitował pomiędzy Londynem a Meksykiem. Fascynują go bardzo różne, często skrajnie spolaryzowane kuchnie ale przyznaje się, że w kwestii techniki Francja jest nie do prześcignięcia. W kuchni skłania się ku gotowaniu według maksymy Hipokratesa: „Pozwólcie, aby pożywienie było waszym lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. I to właśnie chciałby pokazać, że można gotować z wyobraźnią, wręcz rozpustnie a zarazem zdrowo. Takie będą warsztaty z Michałem, pełne aromatycznych ziół i roślin, egzotyczne, jednak z domieszką już zimowej aury.