Tatarska uczta | 1.10

Data: 01.10.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Kochaj mnie lub znienawidź, gdyby tatary miały głos, być może byłoby to pierwsze ich słowo. Nasz szef kuchni Julian Karewicz, zapytany o wybór ostatniego posiłku przed śmiercią, z lekkim zawahaniem odpowiada – tatar! (przyczyną, wahania są ostrygi, ale i one znajdą swoje miejsce w tatarowym jadłospisie). Klasyczny tatar zazwyczaj kojarzy się z wołowiną, ale tym razem zmarginalizowana zostanie jej obecność. W zamian za to, na warsztat trafi, polędwica z jelenia, gęś, oraz ryba – łosoś.

MENU:

  • Łosoś: Łosoś, buraki gotowane w porto, ogórek marynowany w winegrecie wasabi,oliwa z grillowanego szczypioru, kawior i yuzu
  • Matias: Śledź matias, podpłomyk na zakwasie z mąką żytnią w formie taco,szara reneta, szalotka, żółtko przepiórcze
  • Jeleń: Polędwica z jelenia, domowy majonez z wędzonymi ostrygami, grzanka zapiekana z masłem ziołowym, sól z palonym porem
  • Gęś: Pierś z gęsi, smażona foie gras, salsa ze śliwek wędzonych, kaparów i miodowego winegrette, zółtko konfitowane w gęsim tłuszczu i rozmarynie
  • Wołowina: Rostbef, pesto z karczochów i skórek z suszonego chleba i parmezanu

Prowadzący:
Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.
Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.