Szwecja: Szwedzka kuchnia na bogato | 21.11

Data: 21.11.2020
Godzina: 16:00 - 19:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

245

Sprzedaż biletów zakończona.

Opis

Są takie przepisy kuchni skandynawskiej, do których nasza prowadząca chętnie wraca z mężem i które zachwycają gości. W tą cudowną podróż po szwedzkich smakach zabierze nas Agnieszka Eriksson.

Delikatne pate rybne można przygotować z różnego rodzaju ryb, a dodatek koperku nadaje mu lekkość i niepowtarzalny smak. Specjalnością męża Agnieszki jest pasztet z wątróbek, który zaskakuje prostotą wykonania, a zachwyca aksamitną konsystencją i intensywnością smaku. Serwowany z chrupkim chlebkiem knäckebröd idealnie nadaje się na smaczną przekąskę.

Kålpudding w eleganckiej formie to swojego rodzaju gołąbki tyle, że przygotowane w bardzo prosty sposób. To klasyczna szwedzka potrawa, która może być podawana w środku tygodnia, ale i podczas weekendowego spotkania wielbicieli domowych smaków. Jak każda kolacja w Skandynawii powinna zakończyć się deserem, a Rulltårta – rolada z bitą śmietaną i owocami – to jeden z przysmaków, który zawsze cudownie skomponuje się z filiżanką aromatycznej kawy.

 

MENU: 

  • Pate med Fisk – delikatne pate rybne z dorsza i łososia z dodatkiem świeżego koperku zaserwowane z sosem na bazie majonezu, kwaśniej śmietany i kawioru z kawałkiem chrupiącej bagietki.
  • Kycklingleverpaté med portvin – kremowy pasztet z wątróbek drobiowych z dodatkiem aromatycznego wina porto, który idealnie smakuje z chrupiącym chlebkiem knäckebröd.
  • KålpuddingZapiekanka z mięsa mielonego i kapusty. Klasyczny pudding z mięsa mielonego i kapusty według przepisu znanego i cenionego kucharza i restauratora Leifa Mannerström. Pudding jest przygotowany w formie z tortu, co nadaje mu elegancki charakter. Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami, borówkami i z pressgurka, czyli lekko marynowanym ogórkiem. Danie, które zachwyca swoją prostotą i niezapomnianym smakiem.
  • Rulltårta med citron och mascarpone – Rolada cytrynowa z kremem mascarpone

 

Prowadząca:

Agnieszka Eriksson: Podróżniczka, wielbicielka dobrej kuchni mieszkająca i tworząca w trzech krajach: Polsce, Niemczech i Szwecji. Pasję do gotowania dzieli wspólnie z mężem Szwedem, który wprowadzał ja w tajniki kuchni skandynawskiej oraz synem Wiktorem, który również doskonale gotuje i piecze. W swoim  domu w Szwecji, zawsze otwartym  dla rodziny i przyjaciół z całego świata doskonali swoje kulinarne umiejętności.

W ogrodzie uprawia  zioła i warzywa, a do lasu biega z psem po grzyby, jagody i leśną energię. Optymizmem i fascynacją skandynawską, prostotą życia zaraża innych.  Od 7 lat chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które są ciekawe nowych smaków i kuchni z różnych zakątków świata. Na warsztatach nie tylko uczy gotowania – stara się przybliżać kulturę danego kraju. Sama doskonali swoje umiejętności praktykując u mistrzów gotowania i pieczenia – ostatnio w słynnej szwedzkiej cukierni Nilssons Konditori, której szef zdobył złoty medal na światowym konkursie cukierników w 2017r. W skandynawskich wypiekach Agnieszki odnajdziemy tradycyjne szwedzkie receptury, zaskakujące pomysły, nowe inspiracje  i dużo radości z wspólnego tworzenia i rozkoszowania się smakiem przygotowanych pyszności