Szwecja: Święta po szwedzku | 12.12

Data: 12.12.2020
Godzina: 16:00 - 19:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 0 szt.

Opis

Niepowtarzalne smaki szwedzkiej kolacji świątecznej w najlepszym wydaniu pomoże nam odnaleźć Agnieszka Eriksson, która 8 lat mieszkała m.in. w Szwecji i która z mężem Szwedem zgłębia tajniki kuchni krajów północnych.

Na warsztatach skomponujemy tradycyjny świąteczny stół szwedzki, gdzie znajdą się najbardziej klasyczne i uwielbiane potrawy szwedzkie. Będzie to uczta, której smaki na zawsze zapadną w Waszej pamięci.

Na wstępie poczęstujemy Państwa Glögg czyli grzanym winem z przyprawami korzennymi, który najlepiej smakuje z pierniczkami.

MENU

  • Gravadlax – tradycyjna skandynawska przystawka przyrządzona z surowego łososia, którego marynuje się w soli z dodatkiem cukru, białego pieprzu i świeżego koperku.
  • Inkokt Ingefärslax – łosoś gotowany w zalewie imbirowej podany z sosem kawiorowym
  • Pate med Fisk – Pate z ryb
  • Lingonsill – śledzie w śmietanie z borówką
  • Skagensill – śledzie w śmietanie z krewetkami i kawiorem
  • Śledzie zapiekane w sosie pomidorowo-koperkowym
  • Jajka na twardo z majonezem, krewetkami i szczypiorkiem
  • Jonnsons Frestelse – Pokusa Jonnsona – zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem anchois, cebuli, masła i śmietany
  • Köttbullar – klopsiki mięsne o niepowtarzalnym smaku podane z dżemem borówkowym
  • Vit kladdkaka med saffran och lingongrädd –  tradycyjne szwedzkie ciasto czekoladowe w wersji świątecznej z białą  czekoladą, szafranem i bitą śmietana z borówkami

 

Prowadząca:

Agnieszka Eriksson: Podróżniczka, wielbicielka dobrej kuchni mieszkająca i tworząca w trzech krajach: Polsce, Niemczech i Szwecji. Pasję do gotowania dzieli wspólnie z mężem Szwedem, który wprowadzał ja w tajniki kuchni skandynawskiej oraz synem Wiktorem, który również doskonale gotuje i piecze. W swoim  domu w Szwecji, zawsze otwartym  dla rodziny i przyjaciół z całego świata doskonali swoje kulinarne umiejętności.

W ogrodzie uprawia  zioła i warzywa, a do lasu biega z psem po grzyby, jagody i leśną energię. Optymizmem i fascynacją skandynawską, prostotą życia zaraża innych.  Od 7 lat chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które są ciekawe nowych smaków i kuchni z różnych zakątków świata. Na warsztatach nie tylko uczy gotowania – stara się przybliżać kulturę danego kraju. Sama doskonali swoje umiejętności praktykując u mistrzów gotowania i pieczenia – ostatnio w słynnej szwedzkiej cukierni Nilssons Konditori, której szef zdobył złoty medal na światowym konkursie cukierników w 2017r. W skandynawskich wypiekach Agnieszki odnajdziemy tradycyjne szwedzkie receptury, zaskakujące pomysły, nowe inspiracje  i dużo radości z wspólnego tworzenia i rozkoszowania się smakiem przygotowanych pyszności