Szwecja: kuchnia szwedzkiej teściowej | 28.10

Data: 28.10.2020
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

245

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Są takie smaki, które się pamięta z dzieciństwa i do których chętnie się wraca, za którymi się tęskni i które przypisuje się konkretnej osobie. Pisząc te słowa wspominam zupę pomidorową mojej ukochanej babci Józefy oraz naleśniki z serem, które były tak puszyste, złociste i delikatnie słodkie, że na samą myśl o nich robię się głodna.

Myśląc o tym zastanawiam się dlaczego słowa wypowiedziane przez mężczyznę naszego życia „Smakuje jak u mojej mamy” , które powinny brzmieć jak komplement – odbieramy … inaczej.

Spróbujmy to trochę poprzerabiać na moich warsztatach! Opowiem Wam o kuchni mojej szwedzkiej teściowej – o wyjątkowych smakach, za którymi tęsknimy całą rodziną. Moja teściowa jest głęboko przywiązana do szwedzkich tradycji kulinarnych i świetnie gotuje – jej pannbiffar (placki mięsne) mają niepowtarzalny smak i lądują na liście ulubionych dań. Zapraszam więc Was (po znajomości) do kuchni Ingrid Eriksson, która dzieli się ze mną przepisami swojej mamy i zawsze bardzo się cieszy, kiedy to co przygotuje tak bardzo smakuje mi i mojej rodzinie.

Na tych wyjątkowych warsztatach wspólnie przygotujemy szwedzkie potrawy, które kwalifikują się do husmanskost / kuchni domowej, rodzaju comfort food. Po zjedzeniu tych potraw cała rodzina przechodzi w stan rozleniwienia oczekując na podany w pięknej porcelanie deser w postaci pysznego tortu migdałowego i aromatycznej mocnej kawy.


MENU

  • Śledzie zapiekane w sosie pomidorowo – koperkowym
  • Zupa rybna z dodatkiem lekko słodkich krewetek, małży podana z kremem chrzanowym
  • Pannbiffar – kotleciki mięsne Inger
  • Torcik migdałowy

 

Prowadząca:

Agnieszka Eriksson: Podróżniczka, wielbicielka dobrej kuchni mieszkająca i tworząca w trzech krajach: Polsce, Niemczech i Szwecji. Pasję do gotowania dzieli wspólnie z mężem Szwedem, który wprowadzał ja w tajniki kuchni skandynawskiej oraz synem Wiktorem, który również doskonale gotuje i piecze. W swoim  domu w Szwecji, zawsze otwartym  dla rodziny i przyjaciół z całego świata doskonali swoje kulinarne umiejętności.

W ogrodzie uprawia  zioła i warzywa, a do lasu biega z psem po grzyby, jagody i leśną energię. Optymizmem i fascynacją skandynawską, prostotą życia zaraża innych.  Od 7 lat chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które są ciekawe nowych smaków i kuchni z różnych zakątków świata. Na warsztatach nie tylko uczy gotowania – stara się przybliżać kulturę danego kraju. Sama doskonali swoje umiejętności praktykując u mistrzów gotowania i pieczenia – ostatnio w słynnej szwedzkiej cukierni Nilssons Konditori, której szef zdobył złoty medal na światowym konkursie cukierników w 2017r. W skandynawskich wypiekach Agnieszki odnajdziemy tradycyjne szwedzkie receptury, zaskakujące pomysły, nowe inspiracje  i dużo radości z wspólnego tworzenia i rozkoszowania się smakiem przygotowanych pyszności