Steak Beat

Data: 01.02.2017
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Jak przyrządzać mięso marzeń?

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Julian wiedzę dotyczącą mięsa wołowego zdobywał jako grillmaster. Za jego doświadczeniem stoi parę ton perfekcyjnie ugrillowanych kawałków. Julian twierdzi że przyrządzenie idealnego steka jest prostsze od zrobienia dobrej jajecznicy, przy czym dodaje że mało kto umie zrobić smaczną jajecznicę. W myśl tezy, że „wszystko jest proste, tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić” Julian podzieli się praktycznymi konkretami i obali mity. Przedstawi nietypowe cięcia takie jak hanger, teres major, albo one minute steak z ogona rumsztyku, nie pomijając klasyki antrykotu, rostbefu T-bone, czy serca polędwicy filet mignon. Uczestnicy warsztatu nauczą się rozeznawać jak dobrać najlepsze mięso. Poznają różne metody przygotowania steków takich jak odwrócony stek, sous vide, infuzja mięsa i przypraw, podwędzanie domowymi metodami oraz będą mieli okazję przyrządzić kilka doskonałych dodatków stekowych dzięki którym skosztują mięso marzeń. W trakcie trwania wszystkim uczestnikom towarzyszyć będzie, doskonale podkreślające smak wołowiny, wino i muzyka.

Menu:

  • Klasyczna technika: rostbef z sosem z sosem serowym, smażone plantany.
  • Odwrócony stek z polędwicy z sosem z marynowanego pieprzu z wolno pieczonymi pomidorami w balsamico.
  • Pieczeń z antrykotu z crustem z ziół, sosem demi glace, z korzennymi warzywami confit w gęsim tłuszczu.
  • One minute steak z marynowanego ogona rumsztyku, z kiszoną marchwią pierwotną.
  • Hanger steak z mrożonym masłem grzybowym.
  • Do każdego steka kieliszek adekwatnego wina. Rodzaj wina zależeć będzie od naszego partnera.
  • Do domu: sos z pieprzu, masło grzybowe.

Prowadzący:

Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.

Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.