Smakowanie świata z Głodnym Świata

Data: 23.02.2017
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Kulinarna podróż dookoła Świata!

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Warsztaty kulinarne z Głodnym Świata

Zabieramy Was w kulinarną podróż dookoła Świata! Zaczynamy na gorącym karaibskim wybrzeżu, gdzie smażymy kolumbijskie placki kukurydziane – arepy. Z Ameryki Południowej lecimy na Bliski Wschód by przygotować hummus z bogactwem dodatków regionu. Z południowo-wschodniej prowincji Chin zasmakujemy Ban Mian w stylu Fuijan w pikantnym sosie z orzechów ziemnych i oleju prażonego sezamu. Tropikami zapachnie nam rybne curry indyjskiej Kerali. Ostatecznie wylądujemy w Japonii, by zatopić się w klasycznych smakach Dalekiego Wschodu – zielonej herbaty i syropie kuromitsu.
Brzmi ekscytująco? Nie czekaj, dołącz!

MENU

  • Arepas con pollo y aguacante – kukurydziane placki z pieczonym białym mięsem z kolendrą i limonką z plastrami awokado
  • Hummus z daktylami karmelizowanymi w melasie z granatu
  • Fish moilee – rybne Curry
  • Ban Mian – noodle w pikantnym sosie z orzeszków ziemnych
  • Pudding matcha z syropem kuromitsu

Prowadzący
Filip Turowski AKA Głodny Świata o sobie samym: Od kiedy pamiętam, byłem głodny świata, a czas mierzyłem od urlopu do urlopu. Zawsze uwielbiałem dworce, lotniska i to podekscytowanie przed podróżą. Dzień zaczynałem przeglądem promocji lotniczych, a jak w domu czułem się wtedy, gdy w nim nie byłem. Złapałem prawdziwego wirusa podróżowania.

Jak każdy niespokojny duch stanąłem przed dylematem – jak mam zobaczyć świat, mając rocznie tylko 26 dni urlopu? Rozwiązanie było jedno, choć długo się przed nim wzbraniałem…

Aż przyszedł ten dzień – kilkanaście książek podróżniczych i setki godzin rozmyślań później – w którym kupiłem bilet w jedną stronę. Do Tokio. Złożyłem wypowiedzenie, zapchałem Kindla przewodnikami i zacząłem planowanie. I w ten sposób spełniłem swoje największe marzenie – wyruszyłem w kulinarną podróż dookoła świata! Połączyłem swoje dwie największe pasje – podróżowanie i gotowanie – w wybuchowy koktajl, który uszczęśliwił mnie jak nic dotąd. To było niesamowite przeżycie!

A co teraz? Piszę dla Was podróżniczo-kulinarną książkę – z przepisami na najlepsze dania z różnych zakątków globu. Opiszę smaki, które utkwiły mi w głowie, które wydały mi się wyjątkowe albo po prostu warte uwagi. Żebyście mogli odbyć podobną podróż we własnej kuchni. Będzie smacznie, obiecuję!

Bo naprawdę nic nie daje więcej frajdy, niż smakowanie świata.