Smaki Brazylii | 7.03

Data: 07.03.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Brazylijska kuchnia kusi kolorami, egzotyką, niesamowitym smakiem i wyglądem potraw.
Jest bardzo bogata i różnorodna, a także słynie z obfitości posiłków i grillowania. Grilluje się wszystko: mięso, ryby i owoce. Brazylijczycy są rozsmakowani w mięsie, dlatego ich posiłki składają się z wielu ich rodzajów: przede wszystkim sięgają po wołowinę (również suszoną), ale lubią też drób oraz wieprzowinę. Mięso je się na śniadanie, obiad i kolację. Bliskość oceanu sprawia, że bardzo popularnym składnikiem dań brazylijskich są ryby i owoce morza (również suszone). Z roślinnych składników w kuchni brazylijskiej królują: mango, papaja, kokosy, kakaowce, maniok, ryż, passiflora (marakuja), trzcina cukrowa, czarna fasola, cebula i czosnek.
Spróbuj słonecznej Brazylii w kulinariach, które obfitują w egzotyczne połączenia smaków i pulsują zapachami jak radosna samba. Agnieszka podzieli się także opowieściami o brazylijskiej kulturze i obyczajach — nie tylko związanych z suto zastawionym stołem. Mamy nadzieję, że to spotkanie zainspiruje Cię do dalszego poszukiwania brazylijskich smaków w Polsce. Być może nawet do zaplanowania podróży w tę stronę świata…

MENU:

  • Bolinho de Bacalhou – delikatne pulpeciki z dorsza, idealne na przekąskę
  • Salada de Polvo – sałatka z ośmiornicy z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli, kolendry z sosem vinaigrette
  • Moqueca de Camarao – gulasz z krewetkami z mlekiem kokosowym i dodatkiem oleju palmowego
  • Pave de Maracuja – egzotyczny pave brazylijski z marakui
  • Caipirinha – tradycyjny drink brazylijski

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson – życie Agi to podróż — mieszkała w Szwecji, Kanadzie i Brazylii, zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Założycielka bloga www.my-passion-for-food.com na którym zamieszcza przepisy potraw, które ją zachwyciły i są „pamiątkami z podróży”.
W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała przez pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy między innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała się również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspiracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty.

W Peru i Chile zachwyciła się ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby.

W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców, smak amazońskich ryb.