Śledzie i wódka

Data: 08.12.2016
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

195

Nasze interpretacje klasycznych przepisów

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Sprawdź aktualne warsztaty

To zestawienie, ta prastara przyjaźń, której spotkania intensyfikują się w okresie przedświątecznym, ma u nas szczególne przywileje. W pierwszych dniach działania studio nastawiliśmy piętnaście kilogramów śledzi i popiliśmy je toną przedestylowanych ziemniaków. Uczestnicy ostatniego „śledzika” przekonali nas, że dla takich smaków warto żyć.

Dlatego zainspirowani entuzjazmem śledziożerców postanowiliśmy podzielić się swoimi interpretacjami klasycznych przepisów w formie warsztatowej. Jak zwykle punktem wyjścia, stanowiącym o każdej potrawie w naszym wykonaniu, będzie produkt bazowy, w tym wypadku Matiasy. Po drugie przepisy na śledzie będą przekrojowym tutorialem przez podstawowe techniki kulinarne. Uczestnicy nauczą się kupażować przyprawy, robić zalewy, wypiekać pomidory na sos! Każdy uczestnik zrobi pięć rodzajów śledzia, z którymi wróci do domu. W trakcie trwania warsztatu odpieczętujemy nasze śledzie, otworzymy parę butelek legendarnej ziemniaczanej wódki Baczewski i zaprosimy do biesiadowania.

Menu

  • Śledź po Giżycku – macerowany w gorczycy, z korniszonami i jabłkiem z dodatkiem śliwkowego jogurtu.
  • Śledź smażony i marynowany w occie przyprawowym z esencją wywaru z kości
  • Śledź w stylu kaszubskim – sosie z wolno pieczonych pomidorów z rodzynkami
  • Śledź w stylu duńskim – w domowej mieszance przypraw w stylu curry
  • Korzenny śledź w oleju rzepakowym w domowej mieszance przypraw korzeniowych.

Prowadzący:

Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.

Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.