Sekrety Ramenu Luizy Trisno | 26.03

Data: 26.03.2018
Godzina: 18:00 - 22:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Warsztaty kulinarne z Luizą Trisno

Luiza odkryje przed Wami więcej niż jedynie tajniki swojej kuchni. Tym razem, nie tylko pokaże Wam jak przygotować najbardziej interesujące rameny z Ramen Girl, ale również przyjrzymy się klasycznemu ramenowi i jego punkowym wariacjom podbijającym Warszawę.

Zapraszamy na warsztaty, podczas których przygotujemy: przede wszystkim własny makaron do ramenu, prawdziwe dashi, tare – czyli ekstrakty, które budują ramen, oleje smakowe, mnóstwo precyzyjnie wykonanych dodatków wśród których sojowo-imbirowe jajo z lejącym żółtkiem i perfekcyjnie ściętym białkiem jest banałem (nie martwcie się, użyjemy tych wszystkich trudnych japońskich nazw), a na koniec zdejmiemy z ognia esencjonalne buliony.

Szykujcie się na ciężką robotę, bo bez potu i łez żaden ramen nie smakuje jak ten z Ramen Girl 🙂

Long live the Queen!

Menu:

  • Złoty ramen
  • Czarny ramen
  • Grzybowy ramen
  • Tonkotsu ramen
  • Zbójnicki Tan Tan ramen

Prowadząca:
Luiza Trisno – Szefowa kuchni i właścicielka restauracji-konceptów: Slavika, Ramen Girl oraz wine baru win naturalnych The Pope and The Pig, Yellow Dog. Znana z reinterpretacji kuchni azjatyckiej. Twórczyni projektów wychodzących poza tradycyjne zadania restauracji, które oparła o zdobyte głównie za granicą doświadczenie i inspiracje. Swoje koncepty koncentrowała wokół idei bistronomie – szczerego kontaktu z odbiorcą, kreatywnej kuchni inspirowanej tradycyjnymi przepisami i produktem, ożywianej możliwościami, które oferuje nowoczesna gastronomia.
Wierzy w ewolucję i ma oko na Kopenhagę. Pierwsze kroki jako kucharz stawiała w Warszawie, następnie w Londynie. Doświadczenie zawodowe otarła między innymi u Toma Aikensa, Gordona Ramsaya, Juna Tanaki i hotelach Marriott w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnia jest nieoczywista, skoncentrowana na detal, długie procesy i naturę przy zachowaniu czystości produktu i balansie smaku. Poza działalnością restauracji Luiza współuczestniczy w niezależnej grupie interdyscyplinarnej , badawczo-edukacyjnej Food Think Thank.

W 2015 roku otrzymała tytuł Kobiety Chef w regionie Małopolski i była nominowana do tytułu Kobiety Chef w Polsce przez żółty przewodnik Gault&Millou, Zdobyła również odznaczenie 2 czapek dla restauracji Ramen Girl of Yellow Dog w Krakowie od przewodnika Gault&Millou, tytuł najlepszej Azjatyckiej restauracji w plebiscycie Smaki Krakowa i wiele innych wyróżnień branży kulinarnej.

Zdjęcie – Monika Walecka

Możesz lubić także…