Food and Vodka Pairing | 25.05

Data: 25.05.2018
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 26 szt.

Opis

Łączenie Smaków z Domem Wódki

Specjalna propozycja dla tych, którzy lubią najlepsze polskie jedzenie w połączeniu z alkoholami dla wzbogacenia smaku posiłku.
Wysokiej jakości produkty, pełne smaku i aromatu przywołują wspomnienia z domu rodzinnego. Jednak dla zespołu z restauracji Elixir by Dom Wódki, tradycyjne polskie przepisy i produkty to tylko świetna baza do przygotowania wykwintnych dań w nowoczesnym stylu, gdzie dodatki podkreślają smak głównego bohatera a niebanalne podanie ma dodatkowo pobudzać wyobraźnię.
Dom Wódki to koncept, który propaguje najlepsze tradycje kulinarne i gorzelnicze tradycje naszego kraju oraz prezentuję kulturę polskiego stołu w tym wódki, jako narodowego trunku Polaków, poprzez jego historię w Muzeum Wódki oraz unikalne doświadczenia sensoryczne w Elixir by Dom Wódki, gdzie całe menu zostało oparte o ideę food and vodka pairing czyli łączenie smaków jedzenia i alkoholi mocnych dla wydobycie i wzmocnienia smaku posiłku.
Podczas spotkania zgłębimy tajniki modnego na świecie food pairingu, czyli teorii i praktyki połączeń smakowych. Menu stanowią dania kuchni polskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych regionów kraju, pokazane w nowoczesnej odsłonie połączone z mocnymi alkoholami, starannie dobieranymi przez grono szefów kuchni oraz vodka masterów z naszego Vodka Atelier, w którym goście znajdą ponad 530 rodzajów wódek, nalewek i miodów pitnych z polski i ze świata.

Menu:

Tatar

  • siekana wołowina, szalotka, kremowe żółtko, świeży lubczyk, ogórek kiszony z Hajnówki, marynowana borowiki, papryczka chilli,

    Dwór Sieraków z Pieprzem

    Beluga Noble

    Chłodnik

    jogurt naturalny, zielony ogórek, sorbet z buraka pieczonego na soli, jajko przepiórcze, listki botwinki, świeża rzodkiewka, szczypiorek, młody koper

    Belvedere Citrus

    Kaczka

    pierś z kaczki, zielone szparagi, opalane młode ziemniaki, puder orzechowy, puree z pietruszki, świeży ogórek, sos holenderski z marakują

     Stumbras Quince

    Grey Goose

    Deser

    krem z białej czekolady, świeże maliny, piana waniliowa, kompresowany rabarbar, chips kukurydziany, lody z młodego tymianku

    Pravda Espresso

Prowadzący:
Michał Szcześniak – Szef Kuchni Elixir by Dom Wódki. Jeden z najbardziej utalentowanych Szefów Kuchni młodego pokolenia. Jest absolwentem warszawskiego technikum Hotelarsko – Gastronomicznego na ulicy Majdańskiej w Warszawie. Swoją przygodę z gastronomią rozpoczął w prestiżowym Hotelu Bristol, następnie z sukcesem prowadził kuchnię w nowopowstającej warszawskiej restauracji Superiore. Swoje umiejętności rozwijał na licznych szkoleniach, u takich Szefów Kuchni jak Bruno Goussault, Anne Alvarado, czy profesora Harve This’a. Jako członek Narodowej Reprezentacji Polski reprezentował nasz kraj na Gastronomicznej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie oraz w Pucharze Świata w Luksemburgu, skąd powrócił w sumie z trzema brązowymi medalami.
W 2015 roku, jako Zastępca Szefa Kuchni podjął wyzwanie współtworzenia nowatorskiej Restauracji Elixir w Domu Wódki, w oparciu o idee food & vodka pairing. Tym samym stał się współautorem najszybszego w historii Polski debiutu restauracji w Czerwonym Przewodniku Michelin Main Cities of Europe. Po niespełna dwóch latach objął stanowisko Szefa Kuchni, a Restauracja Elixir już raz trzeci z rzędu została wyróżniona w Czerwonym Przewodniku Michelin.

Paweł Matczak – Menager i Vodka Master w Elixir by Dom Wódki. Absolwent SGGW w Warszawie. Swoją przygodę z branżą gastronomiczną rozpoczął 16 lat temu pracując w prestiżowych hotelach stolicy m.in. w Hotelu Jan III Sobieski, Courtyard by Mariott czy Hotelu Bonifacio, gdzie zgłębiał zasady oraz standardy pracy hotelu oraz wiedzę dotyczącą alkoholi. Następnie kontynuował swoją karierę jako manager restauracji (Folk Gospoda i Czerwony Wieprz), gdzie kontynuował szkolenia ukierunkowane na towaroznawstwo alkoholowe.
Od 2015 roku współtworzy Elixir by Dom Wódki, gdzie współpracując ściśle z producentami odpowiada również za kartę alkoholi oraz food pairing, który jest autorskim konceptem i wizytówką restauracji razem z ofertą ponad 530 rodzajów wódek i nalewek w Elixir Atelier.