Opis
Półkolonie w centrum Warszawy! Tylko w Comfort Food Studio!
Celem naszym jest budowanie świadomości:
– jak ważna jest jakości produktu
– jak wielka jest różnorodności polskiej kuchni regionalnej
– jak ważne jest nie marnowanie jedzenia i co to jest zero waste i less waste
– jak trudny jest proces wytwarzania
– jak ważna jest rola rolników/twórców/rzemieślników/kucharzy
Nasza kulinarna przygoda nie zamknie się tylko w Polsce, jej uzupełnieniem będą ulubione kuchnie/smaki świata m.in. kuchnia włoska czy amerykańska!
Kiedy? Od poniedziałku do piątku, do wyboru trzy terminy:
10 sierpnia – 14 sierpnia
17 sierpnia – 21 sierpnia
24 sierpnia – 28 sierpnia
W jakich godzinach? Codziennie 09:00-17:00
Dla Kogo? Dla dzieci w wieku 6 – 12 lat
Za ile? 950 zł
Ramowy plan dnia
8:50 – 9.00 zbieramy się i zaczynamy przygotowania do gotowania
9:00 – 9:15 – kilka słów o tym co dziś ciekawego gotujemy
9:15 – 11:00 –wspólnie przygotowujemy i jemy śniadanie
11:00 – 11:30 – przerwa czyli czas na kulinarną zabawę!
11:30 – 15:30 – pora przyrządzić i zjeść obiad!
15:30 – 15:45 – Chwila odpoczynku, wspólne rozmowy i quizy
15:45 – 17:00 – Podwieczorek czas start!
17:00 – Wracamy do domu i regenerujemy siły na następny dzień!
Każdy dzień półkolonii to inne przepisy i potrawy. Tydzień podzielony jest na kategorie:
- Dzień Zdrowy czyli szalone, zdrowe warzywa!
Nasze półkolonie zaczynamy od produktów, które są podstawą diety czyli od warzyw! Opowiemy o nich naszym małym kucharzom, pokażemy jak ważne jest to, aby je jeść. Dziecko na nowo zakocha się w warzywach! Tego dnia nauczymy się m.in. przyrządzać pyszne koktale owocowo-warzywne czy tagiatelle warzywne. - Dzień jak w młynie czyli to co w mące kochamy najbardziej!
Mamy tak wiele rodzajów mąki! Czas aby poznać je wszystkie! Od żytniej aż po dyniową! Ugotujemy kluski, pampuchy, a nawet zrobimy makaron! To będzie apetyczny dzień! - Jajeczna niespodzianka czyli jajko na kilka sposobów!
Tego dnia oprócz kuchni polskiej przyrządzimy dania kuchni hiszpańskiej czy angielskiej! To będzie totalne, światowe szaleństwo! Nauczymy się robić między innymi szakszukę, pychota! - Zupy, zupki, zupeczki – czyli to, co kociaki lubią najbardziej
Często mówi się, że zupa to podstawa obiadu, dlatego postanowiliśmy pokazać naszym małym kucharzom jak je przyrządzić a przy okazji pokażemy jak bardzo są zdrowe i proste! Nie obędzie się bez klasycznych, pysznych polskich zup! A do tego lody na ozocie czyli jak z zupy zrobić lody! Brzmi interesująco, prawda? - Mięsny dzień ( + wersja wege a’la mięso) – tego dnia pokażemy nie tylko dania kuchni polskiej, ale także i amerykańskiej. Wspólnie nauczymy się przyrządzać prawdziwego burgera, hot dogi, a także Strogonow. To będzie dzień pełen smaku!
Dodatkowe informacje:
– dzieci objęte są opieką wykwalifikowanych kucharzy
– podczas półkolonii będzie z nami animator
– ubezpieczenie NNW
– gry i zabawy
– posiłki i napoje
– liczba uczestników min. 10 max 15 osób
*Partnerami naszych półkolonii są:
Hala Koszyki
Buena Vista
Zachodni Brzeg
Gringo Bar
Kago Sush
*Rodzice dzieci, które biorą udział w półkoloniach w naszym studio, w restauracjach partnerskich otrzymują 10% rabatu.
Zapisy: manager@comfortfoodstudio.pl
Wysyłając maila ze zgłoszeniem prosimy wskazać: termin i wiek dziecka oraz zostawić numer telefonu kontaktowego!
(jeśli grupa będzie duża i zróżnicowana wiekowo istnieje szansa stworzenia dwóch grup).
Zachęcamy do odwiedzenia naszego profilu na Facebooku i Instagramie!
Prowadzące:
Agata Gwiazdowska
Agata Gwiazdowska specjalistka żywienia dzieci, przedsiębiorcza mama. To, co wyróżnia Agatę Gwiazdowską, jest jednocześnie sekretem jej dotychczasowych sukcesów: jest nieposkromioną, niezłomną i pewną siebie indywidualistką. Można też śmiało powiedzieć, że jest najbardziej utalentowaną i odważną szefową kuchni na polskiej scenie kulinarnej. Brała udział jako najmłodsza uczestniczka, w pierwszej polskiej edycji programu „Hell’s Kitchen”.
Następnie doświadczenie zdobywała w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, m.in. w warszawskiej „Belvedere”, jako souschef „Lif”, executivechef w restauracji „Wino&Friends”, a także jako szef kuchni Ambasady Państwa Kataru. Jednak wrodzony kulinarny instynkt kazał jej wybrać indywidualną ścieżkę rozwoju. Od 2016 r. z powodzeniem prowadzi, wspólnie z mamą, dwa rodzinne biznesy:„Pełny Brzuszek” – firmę cateringową, obsługującą wymagające warszawskie przedszkola, oraz „Projekt Jedzenie”, czyli nowoczesny koncept cateringu eventowego.
Po udziale w programie „Hell’s Kitchen”, kolejnym punktem zwrotnym w życiu zawodowym oraz prywatnym Agaty, było pojawienie się na świecie jej córki Heleny. To wtedy ze szczególnym oddaniem i miłością poświęciła się kształtowaniu smaków najmłodszych, łącząc tradycyjne smaki, dobre składniki i świeże pomysły w ich diecie. Jako kulinarna ekspertka, swoją wiedzą nieustannie wspiera i inspiruje rodziców, by razem ze swoimi maluchami smakowali, doświadczali i mądrze karmili siebie i swoje rodziny. Swoimi kulinarnymi sugestiami oraz odkryciami dzieli się z zaangażowanymi odbiorcami poprzez swoje social media.
Anna Kajmon
Anna Klajmon – szef kuchni i mama w jednej osobie, miłośnik i propagator prostej polskiej kuchni w szczególności kuchni nazwanej przez nią smakami dzieciństwa. Mama 3 dzieci z którymi zawsze gotowała udowadniając, że z dzieckiem można zrobić w domu na prawdę dużo przy okazji kształcąc jego ciekawość smaku, zdolności motoryczne, rozwijając wrażliwość wszystkich zmysłów.
Na ponad 20 lat w świecie gastronomii złożyły się: szkoła gastronomiczna, firma cateringowa, restauracje w tym własna BLU, udział w TOP CHEF, restauracja LAS na warszawskim Powiślu teraz własny projekt „Street food girls” czyli polskie i zdrowe jedzenie w wersji na szybko i w drodze. Ania tworzy prostą sezonową kuchnię odwołująca się do znanych smaków. W jej kuchni od podstaw powstają: pieczywo, wędliny, sery itp. a szacunek do produktu oraz naszych wspomnień z dzieciństwa determinuje każde kolejne powstające danie.
Ania to wirtuoz tworzenia prostych ale wyjątkowych dań, to osoba z wielką skromnością ale też pewnością siebie, dzieląca się wiedzą z zastępami kolegów po fachu i uczestnikami warsztatów które prowadzi w tym warsztatów pro-bono dla podopiecznych placówek domów dziecka z całej polski w tym młodych mam które uczy jak i co gotować z dziećmi, jak zrobić to sprawnie i smacznie. Otwarta, ciepła, cierpliwa, szczera, lojalna a uczestnictwo w jej warsztatach to wielka przyjemność zmysłów.