Półkolonie dla dzieci

Data: 27.07.2020
Godzina: 09:00 - 17:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

950

Pozostało biletów: 0 szt.

Opis

Półkolonie w centrum Warszawy! Tylko w Comfort Food Studio!

Nie wiesz co zrobić ze swoją pociechą w wakacje ? Obudź przyszłego szefa kuchni, przyprowadź go do nas. Zapraszamy dzieci na wakacyjne warsztaty kulinarne.
 
Przez cały tydzień będziemy odkrywać kulinarne tajniki z kuchni z całego Świata. 
Pod okiem fachowców przejdziemy przez najważniejsze produkty w kuchni, bo to one są podstawą do budowania najwspanialszych dań u najbardziej nagrodzonych szefów kuchni. Warzywa, jajka, mąka, mięso, ryby oraz wywary są bazą i tak zwaną Biblią dla każdego szefa kuchni. 
 
Zgodnie z uwielbianą przez dzieci metodą próbowania wszystkiego, pozwolimy im skosztować każdego pojedynczego produktu, ucząc je przy okazji najważniejszych zasad panujących w kuchni. Od samego rana na wszystkich czekać będzie  dużo atrakcji i kulinarnych wyzwań. Zaczynamy od przygotowania wspólnego śniadania, podczas którego prowadzące opowiedzą o planie każdego dnia. Podczas części warsztatowej dzieci samodzielnie przygotują 5 dań. Sprawdzimy też wiedzę kulinarną organizując quizy i zadania jak w prawdziwym Master Chefie. A na koniec czekać będą na uczestników dyplomy oraz nagrody i gadgety szefa kuchni od naszych Mistrzów kulinarnych!

 

Celem naszym jest budowanie świadomości:
– jak ważna jest jakości produktu
– jak wielka jest różnorodności polskiej kuchni regionalnej
– jak ważne jest nie marnowanie jedzenia i co to jest zero waste i less waste
– jak trudny jest proces wytwarzania
– jak ważna jest rola rolników/twórców/rzemieślników/kucharzy

Nasza kulinarna przygoda nie zamknie się tylko w Polsce, jej uzupełnieniem będą ulubione kuchnie/smaki świata m.in. kuchnia włoska czy amerykańska! 

Kiedy? Od poniedziałku do piątku, do wyboru trzy terminy:
13 sierpnia – 18 sierpnia
20 sierpnia – 25 sierpnia
27 sierpnia – 31 sierpnia

W jakich godzinach? Codziennie 09:00-17:00
Dla Kogo? Dla dzieci w wieku 6 – 12 lat
Za ile? 950 zł

Ramowy plan dnia
8:50 – 9.00 zbieramy się i zaczynamy przygotowania do gotowania
9:00 – 9:15 – kilka słów o tym co dziś ciekawego gotujemy
9:15 – 11:00 –wspólnie przygotowujemy i jemy śniadanie
11:00 – 11:30 – przerwa czyli czas na kulinarną zabawę!
11:30 – 15:30 – pora przyrządzić i zjeść obiad!
15:30 – 15:45 – Chwila odpoczynku, wspólne rozmowy i quizy
15:45 – 17:00 – Podwieczorek czas start!
17:00 – Wracamy do domu i regenerujemy siły na następny dzień!

Każdy dzień półkolonii to inne przepisy i potrawy. Tydzień podzielony jest na kategorie:

  1. Dzień Zdrowy czyli szalone, zdrowe warzywa!
    Nasze półkolonie zaczynamy od produktów, które są podstawą diety czyli od warzyw! Opowiemy o nich naszym małym kucharzom, pokażemy jak ważne jest to, aby je jeść. Dziecko na nowo zakocha się w warzywach! Tego dnia nauczymy się m.in. przyrządzać pyszne koktale owocowo-warzywne czy tagiatelle warzywne.
  2. Dzień jak w młynie czyli to co w mące kochamy najbardziej!
    Mamy tak wiele rodzajów mąki! Czas aby poznać je wszystkie! Od żytniej aż po dyniową! Ugotujemy kluski, pampuchy, a nawet zrobimy makaron! To będzie apetyczny dzień!
  3. Jajeczna  niespodzianka czyli jajko na kilka sposobów! 
    Tego dnia oprócz kuchni polskiej przyrządzimy dania kuchni hiszpańskiej czy angielskiej! To będzie totalne, światowe szaleństwo! Nauczymy się robić między innymi szakszukę, pychota!
  4. Zupy, zupki, zupeczki – czyli to, co kociaki lubią najbardziej
    Często mówi się, że zupa to podstawa obiadu, dlatego postanowiliśmy pokazać naszym małym kucharzom jak je przyrządzić a przy okazji pokażemy jak bardzo są zdrowe i proste! Nie obędzie się bez klasycznych, pysznych polskich zup! A do tego lody na ozocie czyli jak z zupy zrobić lody! Brzmi interesująco, prawda?
  5. Mięsny dzień ( + wersja wege a’la mięso) – tego dnia pokażemy nie tylko dania kuchni polskiej, ale także i amerykańskiej. Wspólnie nauczymy się przyrządzać prawdziwego burgera, hot dogi,  a także Strogonow. To będzie dzień pełen smaku!

Dodatkowe informacje:
– dzieci objęte są opieką wykwalifikowanych kucharzy
– podczas półkolonii będzie z nami animator
– ubezpieczenie NNW
– gry i zabawy
– posiłki i napoje
– liczba uczestników min. 10 max 15 osób

Partnerami naszych półkolonii są:
Hala Koszyki
Buena Vista
Zachodni Brzeg
Gringo Bar
Kago Sush

 

Zapisy: manager@comfortfoodstudio.pl
Wysyłając maila ze zgłoszeniem prosimy wskazać: termin i wiek dziecka oraz zostawić numer telefonu kontaktowego!
(jeśli grupa będzie duża i zróżnicowana wiekowo istnieje szansa stworzenia dwóch grup).

Zachęcamy do odwiedzenia naszego profilu na Facebooku i Instagramie!

 

 Prowadzące:

Agata Gwiazdowska

Agata Gwiazdowska specjalistka żywienia dzieci, przedsiębiorcza mama.  To, co wyróżnia Agatę Gwiazdowską, jest jednocześnie sekretem jej dotychczasowych sukcesów: jest nieposkromioną, niezłomną i pewną siebie indywidualistką. Można też śmiało powiedzieć, że jest najbardziej utalentowaną i odważną szefową kuchni na polskiej scenie kulinarnej. Brała udział jako najmłodsza uczestniczka, w pierwszej polskiej edycji programu „Hell’s Kitchen”.

Następnie doświadczenie zdobywała w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, m.in. w warszawskiej „Belvedere”, jako souschef „Lif”, executivechef w restauracji „Wino&Friends”, a także jako szef kuchni Ambasady Państwa Kataru. Jednak wrodzony kulinarny instynkt kazał jej wybrać indywidualną ścieżkę rozwoju. Od 2016 r. z powodzeniem prowadzi, wspólnie z mamą, dwa rodzinne biznesy:„Pełny Brzuszek” – firmę cateringową, obsługującą wymagające warszawskie przedszkola, oraz „Projekt Jedzenie”, czyli nowoczesny koncept cateringu eventowego.

Po udziale w programie „Hell’s Kitchen”, kolejnym punktem zwrotnym w życiu zawodowym oraz prywatnym Agaty, było pojawienie się na świecie jej córki Heleny. To wtedy ze szczególnym oddaniem i miłością poświęciła się kształtowaniu smaków najmłodszych, łącząc tradycyjne smaki, dobre składniki i świeże pomysły w ich diecie. Jako kulinarna ekspertka, swoją wiedzą nieustannie wspiera i inspiruje rodziców, by razem ze swoimi maluchami smakowali, doświadczali i mądrze karmili siebie i swoje rodziny. Swoimi kulinarnymi sugestiami oraz odkryciami dzieli się z zaangażowanymi odbiorcami poprzez swoje social media.

Anna Kajmon

Anna Klajmon – szef kuchni i mama w jednej osobie, miłośnik i propagator prostej polskiej kuchni w szczególności kuchni nazwanej przez nią smakami dzieciństwa. Mama 3 dzieci z którymi zawsze gotowała udowadniając, że z dzieckiem można zrobić w domu na prawdę dużo przy okazji kształcąc jego ciekawość smaku, zdolności motoryczne, rozwijając wrażliwość wszystkich zmysłów.

Na ponad 20 lat w świecie gastronomii złożyły się: szkoła gastronomiczna, firma cateringowa, restauracje w tym własna BLU, udział w TOP CHEF, restauracja LAS na warszawskim Powiślu teraz własny projekt „Street food girls” czyli polskie i zdrowe jedzenie w wersji na szybko i w drodze. Ania tworzy prostą sezonową kuchnię odwołująca się do znanych smaków. W jej kuchni od podstaw powstają: pieczywo, wędliny, sery itp. a szacunek do produktu oraz naszych wspomnień z dzieciństwa determinuje każde kolejne powstające danie.

Ania to wirtuoz tworzenia prostych ale wyjątkowych dań, to osoba z wielką skromnością ale też pewnością siebie, dzieląca się wiedzą z zastępami kolegów po fachu i uczestnikami warsztatów które prowadzi w tym warsztatów pro-bono dla podopiecznych placówek domów dziecka z całej polski w tym młodych mam które uczy jak i co gotować z dziećmi, jak zrobić to sprawnie i smacznie. Otwarta, ciepła, cierpliwa, szczera, lojalna a uczestnictwo w jej warsztatach to wielka przyjemność zmysłów.