Polish Table

Data: 15.03.2017
Godzina: 19:00 - 22:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Tasting menu / Kolacja degustacyjna

meet / taste / fall in love
We invite you to meet Polish cuisine with experts. Enjoy the taste of Poland – crisp and fruity, salty and smoked, fermented and slightly acidic, but also spicy and sweet. We shall show you our art of preserving: smoking, pickling, drying, pickling and curing – all the traditional methods of food preservation cultivated here.
You will get a map of Polish flavours and get a taste of the essence of what Polish food is. We keep to the season and let you experience it with all your senses: smell, taste, touch and your eyes. We will touch your heart too!
Join our Polish food experience plus commented dinner with stories around the table.

Menu

  • Sauerkraut with linseed oil and Nigella
    Smorodina tincture / Zbigniew Sierszuła
  • Sourdough soup with saffron milk cup mushrooms
    Wheat single destillation / Polmos Siedlce
  • Herrings with rapeseed oil, apples an sour cream
    Sea buckthorn / Zbigniew Sierszuła
  • Duck confit with plum chutney and pearl barley with forest mushrooms
    Canva ’13 / Dom Bliskowice
  • Angel wings with nettle caster sugar
    Ovovit, / J.A. Baczewski

The concept, supervision and speaking:
Monika Kucia – culinary curator and journalist (sialababamak.pl), designer of culinary tours and study visits (monikakucia.com), author of Cuisine PL publication promoting Polish gastronomy during the Polish Presidency of the EU; organizer of cultural, artistic and educational events.

Chef:
Julian Karewicz – head chef at Comfort Food Studio. During his career in gastronomy he was doing basically everything. Julian was a checker and head chef at Japanese restaurant. Head bartender for long time at Solec 44 and head grill master at Weber Grills company. He runs his business, known as a Grill Gorillas and writes blog „barkuchnia” for www.kukbuk.com.pl Co-author of book „Przepisy i Opowieści”. He is fascinated with local products and bar, based more on cooking than flair bartending.

 

poznaj / posmakuj / pokochaj
Zapraszamy na bliskie spotkanie z kuchnią polską. Przyjdź do nas ze swoimi obcojęzycznymi znajomymi, rodziną zza granicy, partnerami biznesowymi odwiedzającymi Polskę.

Tu poznają tradycję i współczesność kuchni polskiej, zobaczą mapę polskich smaków i posmakują istoty tego, co stanowi polski smak. Zderzamy to, co najstarsze z tym, co najnowsze.

Pokazujemy produkty z różnych regionów, opowiadamy o tradycjach i wpływach, które ukształtowały polską kuchnię współczesną. Prezentujemy zarówno dawne przepisy, jak i ich nowoczesne interpretacje w wykonaniu Juliana Karewicza , dla którego ważne jest odniesienie do historii i korzystanie ze współczesnych technik kulinarnych. Położymy na jednym, wielkim stole historię i współczesność, produkt lokalny w dawnej i nowej odsłonie, opowieści rodzinne i dawne receptury.

Pokażemy jak konserwujemy żywność, ale też jak przechowujemy tradycje. Będziemy wąchać, smakować, oglądać i rozmawiać.

Zapraszamy na warsztat degustacyjny, kolację komentowaną i opowieści wokół stołu.
Pokaż Polskę od smacznej strony. Zaproś swoich gości na spotkanie z produktem, tradycją, doświadczeniem i przeżyciem wokół wspólnego stołu.

Menu

  • Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką
    Nalewka ze smorodiny / Zbigniew Sierszuła
  • Żur z rydzami
    Pojedyncza destylacja z pszenicy / Polmos Siedlce
  • Śledzie w oleju rzepakowym z jabłkami i kwaśną śmietaną
    Nalewka z rokitnika / Zbigniew Sierszuła
  • Kaczka confit z gąszczem ze śliwek na grzybowym pęczotto
    Canva ’13 / Dom Bliskowice
  • Faworki z pokrzywowym cukrem pudrem
    Ovovit, / J.A. Baczewski

Prowadzący:
Monika Kucia – dziennikarka i kuratorka kulinarna, prowadząca spotkanie Polish Table:
– Pokarm opowiada o ziemi, z której przyszedł. Produkt regionalny to jedzenie szczególne, bo za nim stoi przyroda, ale też tradycja, historia i konkretny człowiek. To jego zaangażowanie i osobista historia budują wartość regionalnego specjału na równi z jego wyjątkowym smakiem. Poprzez wspólny stół chcemy pokazać to, co Polska ma najlepszego i najsmaczniejszego.
Poznaj polski smak!

Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulinarna (sialababamak.pl), projektantka kulinarnych wypraw wizyt studyjnych: Culinary Trips to Poland (monikakucia.com), autorka publikacji Cuisine PL promującej polską gastronomię w czasie Prezydencji Polski w UE; organizatorka wydarzeń kulturalnych, artystycznych i edukacyjnych.

Szef kuchni:
Julian Karewicz – szef kuchni Comfort Food Studio. W gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji. Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.