Pasta i Basta

Data: 28.11.2016
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

245

Makarony i pizza!

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Sprawdź aktualne warsztaty

Warsztaty kuchni włoskiej! Makarony i pizza! Jak przygotować ciasto na pizzę w warunkach domowych, by pizza była świetna w smaku i przypominała tą, którą jedliście w słonecznej Italii? Dlaczego tak istotnym jest korzystanie z najlepszych produktów do przygotowania tego, pozornie prostego, placka? Czy na pizzy musi być sos pomidorowy? Tego wszystkiego będziecie mogli dowiedzieć się na naszych warsztatach. Ponadto dowiecie się jakich mąk używać do przygotowania makaronów, tortellini i ravioli. Poznacie techniki wyrobu ciasta makaronowego, lepienia różnego rodzaju włoskich specjałów oraz przygotowania domowych makaronów. Włoskie pasty bez sosów nie istnieją, dlatego prowadzący warsztaty Tomasz Sienicki, uczestnik III Edycji Top Chefa, twórca bloga „Kulinarny splin”, obecnie szef kuchni włoskiej restauracji „La Fontana”, przygotuje z Wami klasyczne sosy na bazie najlepszych włoskich produktów, gdyż tu nie ma miejsca dla kompromisów.

 

Menu:

Pizza Margherita (pomidory/mozzarella/bazylia)

Pizza Quattro Formaggi (parmigiano/mozzarella/taleggio/gorgonzola)

Pizza Diavolo (pomidory/peperoncino/salami spianata/mozzarella/parmigiano)

Przygotowanie ciasta od podstaw, przyrządzenie sosu, formowanie pizzy, wypiekanie

Tagliatelle all”Amatriciana

Farfalle Alla Genovese

Tortelli z nadzieniem z ricotty i ciecierzycy

Przygotowanie ciasta makaronowego, formowanie pasty, przyrządzanie sosów.

 

Prowadzący:

Tomasz Sienicki – z wykształcenia inżynier i ekonomista. Lat 47. Zafascynowany ogólnie pojętymi kulinariami. Gotuje od lat 90- tych. W okresie PRL-u prowadził przez parę lat domowy klub kuchenny dla już wtedy, miłośników dobrego jedzenia. To właśnie wtedy docenił pojęcie, znane obecnie jako „Slow food”. Uczestnik III edycji Top Chef.

W ostatnim czasie  współpracował z innym kucharzem Marcinem Czubakiem, przy katowickim projekcie „Staromiejska 13”. Obecnie szef kuchni w nowo powstającej włoskiej restauracji w Tychach „La Fontana”.