Olá Portugal | 12.03

Data: 12.03.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Kuchnia portugalska obfituje w dania z ryb i owoców morza. Ulubionymi dodatkami są oliwa z oliwek, aromatyczne zioła i przyprawy, a także wina (głównie Porto, Madera). Najpopularniejszą rybą w Portugalii jest bacalhau, czyli solony i suszony dorsz, będący narodową potrawą Portugalczyków, którzy twierdzą, że potrafią przygotować go na 365 sposobów. Inna znana i lubiana potrawa z dorsza — to krokiety zwane pasteis de bacalhau. Poza dorszem, Portugalczycy uwielbiają sardynki, tuńczyka i solę. W kuchni portugalskiej używa się dużo oliwy z oliwek, cebuli, czosnku i świeżej kolendry. Portugalczycy, podobnie jak Polacy, chętnie spożywają ziemniaki (gotowane i smażone) oraz mus z ziemniaków, ale nie stronią też od ryżu. Na portugalskich stołach spotkamy bardzo słodkie desery, robione z żółtek jajek i cukru, a które doprawiane cynamonem, pomarańczami czy migdałami.
Prawdziwe portugalskie smaki Agnieszka poznała gotując wraz z szefem kuchni — Bruno w Taberna da Rua das Flores w Lizbonie. Ten wyjątkowy szef, wraz ze swoim zespołem kucharzy, chętnie dzielił się swoją wiedzą i z dumą opowiadał o swoich ulubionych potrawach. Właścicielem Taberna da Rua das Flores — niezwykłego miejsca, uznawanego za najlepszą restaurację w mieście (dwie godziny oczekiwania na wolny stolik), jest znany i szanowany w Lizbonie szef kuchni — André Magalhães. Zapraszamy do Portugalii, którą wspólnie wyczarujemy kulinarnie w Warszawie. Będzie aromatycznie, pysznie i… niezupełnie w stylu fado, bo bardzo radośnie.

MENU:

  • Pastéis de Bacalhau – Salt Cod cakes – krokiety z dorsza ‘bacalhau’
  • Bolinhas de Chouriço com Batata – Chouriço and Potato Balls – krokiety z kiełbasy chourico idealne na przekąskę
  • Polvo com batatas a murro – Octopus with smashed potates, olive oil and piso – zapiekanka z ośmiornicy z tłuczonymi ziemniakami i sosem piso na bazie czosnku, kolendry i cytryny
  • Baba de Camelo – Caramel walnut mousse – mus karmelowy podany z orzechami włoskimi

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson – życie Agi to podróż — mieszkała w Szwecji, Kanadzie i Brazylii, zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Założycielka bloga www.my-passion-for-food.com na którym zamieszcza przepisy potraw, które ją zachwyciły i są „pamiątkami z podróży”.
W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała przez pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy między innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała się również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspiracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty.

W Peru i Chile zachwyciła się ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby.

W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców, smak amazońskich ryb.