Na ulicach Tel Avivu vol. 1 | 9.10

Data: 09.10.2018
Godzina: 18:00 - 22:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Zapraszamy na pierwszy z pięciu warsztatów prezentujących multikulturowy Tel Aviv – miasto, które nie zasypia, Nowy Jork Bliskiego Wschodu, najbardziej rozwibrowane i liberalne miasto tej części świata. Dania z najlepszych lokalnych knajpek, targów i z zaprzyjaźnionych domów w Tel Aviwie przedstawia Malka Kafka, założycielka sieci restauracji roślinnych Tel Aviv Urban Food i autorka książki „God food. Boska kuchnia Malki Kafki” wydanej przez wyd. Znak i laureatka prestiżowej nagrody Restaurateur of the Year 2017. Malka żyje niemal na dwa domy – ten warszawski i ten telaviwski. Zatem szykujcie się na smaki z pierwszych ust 😉

MENU:

  • We’re hummusexual – idealny hummus; babcia wam takiego nie zrobi
  • Sabih de lux – izraelska puszysta pita ze smażonym bakłażanem, pieczoną dynią i z marynowanym tofu w stylu Eyala Shani z haMiznon
  • Falafel to nowy schabowy
  • Szakszuka, której nie powstydziłby się Dr Shakshuka
  • A dodatkowo, bo bez tego telaviwski streetfood nie istnieje:
    · sos tahini
    · ostry sos harrisa
    · amba – słodko-kwaśny sos z mango
    · zaatar – mieszanka przypraw z prażonym sezamem
  • Sahlab – waniliowo-różany pudding z pistacjami, który ugasi pożar po harrisie
  • Cafe im hel – kawa z Jafy gotowana z kardamonem
  • Kieliszeczek araku i izraelskie wino

Prowadzący:
Malka Kafka – restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia – wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat – co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego „Koszer Macher” w Kuchnia + (Canal+). Wraz ze swoją mamą Esterą jest współautorką książki z tradycyjnymi przepisami żydowskimi. Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.