Kulinarne wakacje: kuchnie świata | 22-26.07

Data: 22.07.2019
Godzina: 09:00 - 17:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

700

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Warsztaty dzieci w wieku od 8 do 13 lat
Zapraszamy młodych pasjonatów gotowania na pięć dni z gotowaniem z całego Świata. Podczas spotkań ugotujecie pod okiem specjalisty najbardziej modne dania z Gruzji, Stanów Zjednoczonych, Polski, Ukrainy oraz Ameryki Południowej. Poznacie produkty oraz sposoby łączenia smaków, dowiecie się o historii pochodzenia i zasadach z tamtych rejonów Świata. Dodatkowo podczas każdego dnia sami przygotujecie oryginalne śniadania, którymi rozpoczniemy każdy dzień. Nasz prowadzący Kuba Fiema sprawi, że po zamknięciu oczu przeniesiecie się na plaże w Miami, szczyty górskie w Gruzji lub na ulice w Meksyku. Podczas każdego dnia dodatkowo zapraszamy Was na 2 bloki poświęcone obyczajom przy stole z każdego kraju. Dowiecie się jak używać sztućców w Gruzji i czy w Meksyku używa się noża i widelca. Cały pięciodniowy kurs w naszym Studio zakończymy wręczeniem dyplomów i nagród 🙂

MENU:
Poniedziałek – USA
1. ŚNIADANIE: pancake z syropem klonowym i masłem/bajgiel z philadelphia i ogórkiem zielonym
2. Ziemniaczana serową zupa z Wisconsin
3. Hamburger z coleslawem i cheddarem/frytki ziemniaczane
4. Jabłecznik/Brownie (lody waniliowe do obu)
Dodatkowo milkshake, ketchup, majonez

Wtorek – Gruzja
1. ŚNIADANIE : jajecznica z pomidorami na grzance/pasta z bobu
2. Czichirtma – zupa z kurczęcia z makaronem domowej produkcji
3. Kebab/bakłażan pieczony
4. Lody z jogurtu/ pieczona dynia w miodzie z orzechami
Dodatkowo herbata estragonowa i marynowany czosnek po gruzińsku

Środa – Ukraina
1. ŚNIADANIE: Ukraińskie bułeczki czosnkowe/greckie chlebki z dymka
2. Rosół drobiowy z kluskami kładzionymi
3. Kaukaskie lawasze z grilla/pieczona warzywa po ormiański
4. Biszkopt jabłkowy/miodownik
Dodatkowo sok z truskawek

Czwartek – Polska
1. ŚNIADANIE: Chleb z gzikiem/zacierki na mleku
2. Zupa pomidorowa i kluski lane
3. Schabowe z ziemniakami tłuczonymi z mizeria/
4. Ciasto drożdżowe/Chałka
Dodatkowo kompot z rabarbaru.

Piątek – Ameryka południowa
1. ŚNIADANIE: Tacos z salsa pomidorowa i fasola/jajka smażone w sosie pomidorowym.
2. Brazylijska zupa z indyka i ryżu
3. Pieczona cielęcina z chimichurri/empanadas z serem
4. Dulce de leche/pastel de Nara
Sok pomarańczowy z kolendrą

Prowadzący:
Jakub Fiema – to niedoszły fizjoterapeuta i weterynarz. Przygodę z gotowaniem zaczął w lokalnej burgerowni, pierwsze kroki szefa kuchni stawiał w wegańskim bistro. Następnie uczył się pod czujnym okiem króla fermentu, by ostatecznie przemycać autentyczne azjatyckie smaki na rodzime podwórko.
Pasjonat grillowania i wędzenia. Wyznawca kuchni produktu. Wielbiciel prostej formy. W pracy odważny i wytrwały niczym Tommy Lee Jones w ściganym.