Kuchnia zero waste z Jagną Niedzielską: warzywa bulwiaste, jaja, owoce cytrusowe | 21.10

Data: 21.10.2020
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

245

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

KUCHNIA ZERO WASTE – ekologia i ekonomia

W Polsce na jedną osobę przypada około 235kg wyrzucanej żywności rocznie. Głównym powodem marnowania, jest brak wiedzy na temat produktów spożywczych. Nie wiemy, jak używać, kiedy kupować, jak przechowywać, jak czytać daty ważności, etc.

Dlatego warsztaty składają się części teoretycznej i praktycznej, które dotyczą danych grup produktowych. W części teoretycznej uczestnicy dowiedzą się jak kupować, przechowywać, gotować oraz zamieniać produkty z danej grupy. Dowiedzą się jakich produktów unikać. Dodatkowo poznają sposoby na przygotowanie odpowiedniej listy zakupowej, informacje jak robić zakupy, jak odczytywać daty ważności produktów oraz jak kompostować.

Wszystko co jest zgodne z ekologia kulinarną oraz dietą dla planety. Na podstawie wiedzy teoretycznej przejdziemy do części praktycznej składającej się z 4 przepisów. Podczas części praktycznej, uczestnicy poznają techniki gotowania. W każdym przepisie będą kryły się patenty i triki, które podpowiedzą, jak gotować ekologicznie, ekonomicznie oraz smacznie.

MENU:

  • Kotleciki z gniecionych ziemniaków z labneh, zaatar’em i rzodkiewką;
  • Pizza ze spodu z gniecionych ziemniaków z porem, cytryną i pecorino;
  • Bakłażan z cytrusowym domowym majonezem;
  • Lemon curd z różowym pieprzem i kruszonką chlebową.