Kuchnia włoska dla dzieci | 18.05

Data: 18.05.2019
Godzina: 12:00 - 15:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

195

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Warsztaty dla dzieci w wieku 9 – 14 lat.

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce kuchni europejskich. Dzięki swej prostocie i wyrazistości jest bardzo lubiana przez dzieci. Podczas tych warsztatów dzieci nauczą się jak przygotować pizzę ze swoimi ulubionymi dodatkami oraz dwa rodzaje makaronów- spaghetti z pysznym sosem pomidorowym oraz ravioli z pesto. Na koniec spróbujemy klasycznego włoskiego deseru- tiramisu, któremu nie oprze się największy niejadek.

Będzie to również świetna okazja, by nauczyć się podstawowych umiejętności takich jak krojenie, odmierzanie składników, dobieranie przypraw i ziół, łączenie smaków oraz układanie potraw na talerzu tak by najadły się nie tylko nasze brzuchy, ale też oczy.

Dzieci dowiedzą się jak dbać o bezpieczeństwo w kuchni, dlaczego nie można biegać z nożami, dotykać rozgrzanych patelni oraz jakie niebezpieczeństwa czyhają na nas na surowych jajkach.

MENU:

  • Pizza włoska z ulubionymi składnikami
  • Makaron włoski własnej roboty w dwóch odsłonach – pesto i pomidory
  • Tiramisu

Prowadzący:
Aleksandra Karewicz – na co dzień studentka medycyny, przyszły anestezjolog dziecięcy.
Przygodę z gastronomią zaczęła we francuskiej restauracji. Swoją pasję do gotowania i miłość do dzieci łączy podczas warsztatów kulinarnych. Swoją wiedzę kulinarną szlifuje u wielu szefów kuchni najczęściej pod bacznym okiem swojego brata Juliana Karewicza, szefa kuchni Comfort Food Studio
Uważa, że zasady zdrowego żywienia i pracy w kuchni powinny być dzieciom przekazywane od najmłodszych lat.
Wspólne gotowanie obiadu może być świetną zabawą, która zbliży do siebie całą rodzinę, a dzieci nauczy odpowiedzialności, umiejętności łączenia smaków i eksperymentowania w kuchni.