Kuchnia Samar | 21.09

Data: 21.09.2018
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 23 szt.

Kategoria:

Opis

To wyjątkowy warsztat, jakiego nie było jeszcze w Polsce! Po raz pierwszy przygotujemy dania z kuchni bliskowschodniej z polskim twistem, ukisimy cytryny na dwa sposoby i przetestujemy przepisy z nadchodzącej książki Samar!

Zastanawialiście się jak przygotować pełne smaku umami kiszone cytryny, soczyste kiszone buraki pachnące tymiankiem czy szybką konfiturę z cytrusów z kardamonem? Te wszytskie cuda, które możecie zamknąć w słoiku przygotujemy wspólnie podczas najbliższych warsztatów w Comfort Food Studio, które będziecie mogli potem zabrać do swoich domowych spiżarni. Na bazie kiszonych cytryn zrobimy pachnący przyprawami tagine z kurczakiem i gęstą, marokańską zupę harrire, z buraków powstanie esencjonalny bliskowschodni chłodnik, do tego wypieczemy lahmi bi ajin, do którego zrobimy kremowy hummus a na deser zamkniemy w słoiku konfiturę z cytrusów z kardamonem i czekoladowy karmel z anyżem. Będzie pysznie!

MENU:

  • sałatka z kiszonych buraków, libańskiej rzepy, kaszy pęczak i granatu
  • harria – marokańska zupa z dodatkiem kiszonej
  • lahmi bi ajin – libańska pizza, do której podamy kiszonki
  • hummus – pasta z ciecierzycy
  • tagine z kurczakiem, cytrynami i morelami, podawany z kaszą kus-kus
  • na deser do słoika: czekoladowy karmel z anyżem i szybka konfitura z cytryn

Prowadzący:
Samar Khanafer – 
Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni bliskowschodniej w Polsce. Autorka kulinarnego bestsellera Hummus, za’atar i granaty, na co dzień pisze bloga blogSamar.com. Jej umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, stylizuje i pisze przepisy dla najlepszych magazynów kulinarnych

Możesz lubić także…