Kuchnia hawajska z Jagną vol. 2 – 18.09.2017

Data: 18.09.2017
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

195

Sprzedaż biletów zakończona.

Opis

Aloha!
Ukulele, taniec hula, naszyjniki z kwiatów i już wiemy, że chodzi o Hawaje, ale jakie sekrety kulinarne kryją w sobie te wyspy?
Kuchnia hawajska to połączenie smaków między innymi Chin, Japonii, Filipin, a także Portugalii. Każdy z tych krajów co innego wprowadził do wyspiarskiej kuchni.
Hawaje są wypełnione rajskimi smakami i zabawnymi nazwami. Na przykład, na warsztatach często będziemy stosować technikę Lomilomi, czyli masowania. Dowiecie się także, dlaczego Hawaje nazywane były „Sandwich Islands”, czy istnieje coś takiego jak pizza hawajska, a także poznacie technikę przyrządzania i łączenia smaków rodem z tradycyjnej kuchni hawajskiej.
Na początek „Aloha! shot”, z sokiem z papai z jej pestkami oraz wódką lub bez.
Pestki papai oczyszczają przewód pokarmowy, mają działania antybakteryjne i antyzapalne. Mają też inne zaskakujące właściwości, o czym więcej opowiemy sobie na warsztatach.
Natomiast podczas warsztatów, będziemy popijać wodę z młodego kokosa.

MENU
Tradycyjne hawajskie potrawy:

  • Poke – hawajskie sashimi – stworzymy Poke Bar!, gdzie bazą będą dwie specjalne receptury na Salmon Poke i Vege Poke z marynowanym mango w chilli i malinach. Poke podamy zgodnie z hawajską tradycją na ryżu typu japonica. Pojawi się wiele dodatków warzywnych i owocowych, które są najchętniej wybierane do Poke, na Hawajach.
  • Hawaiian curry – hawajskie curry z krewetkami, kokosem, bananem i mango chutneyem
  • Manapua – hawajskie bułeczki na parze w stylu bao. Bułeczki na parze z Kalua (z długo pieczoną wieprzowiną w specjalnej marynacie) i sosem z lilikoi (marakui)
  • Butter Mochi – hawajski deser na bazie mąki ryżowej

Prowadząca:
Jagna Niedzielska – na co dzień szefowa kuchni i doradca kulinarny, pomaga w powstawaniu restauracji, poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na indywidualne okoliczności. Uzależniona od aktywności fizycznej. Zawsze chciała surfować w Honolulu, dlatego do pracy, w której rozwija miłość do hawajskiej kuchni, często jeździ na longboard’zie, Ukulele, taniec hula, naszyjniki z kwiatów i już wiemy, że chodzi o Hawaje. Jagna uwielbia gdy i w daniach mieszają się smaki, faktury i kolory, dlatego wybrała kuchnię hawajską. Tradycyjne, rajskie przepisy łączą między innymi smaki Japonii, Chin, Tajlandii, Filipin, czy Portugalii. Dwa lata temu po raz pierwszy podzieliła się swoim zamiłowaniem do hawajskiej kuchni, tworząc menu do jednej z warszawskich restauracji, w której można było spróbować tradycyjnych dań, takich jak: Loco Moco, Huli Huli Chicken, Salmon Poke.