Kuchnia afrykańska | 6.04

Data: 06.04.2019
Godzina: 14:00 - 18:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

275

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Codziennie rano kuchnię Magdy wypełnia zapach świeżo mielonej kawy prosto z Etiopii, która budzi do działania w jakiś magiczny sposób. Jak żadna inna. Na śniadanie omlet z marokańskimi sardynkami zimą lub lekka sałatka z awokado czy koktajl z dojrzałego ananasa latem. Na obiad rozgrzewająca, pikantna zupa z krewetkami lub suszoną na słońcu rybą. Owoce morza smażone na oleju z czerwonej palmy podane z maniokiem oraz sałatką z pomidorów i mango. Chyba że wolicie pikantny gulasz z koźliny podlewany porto z okrą? Zapach ciepłych pączuszków bananowych z masłem orzechowym, które najbardziej lubi w ponure dni sprawia, że nie sposób odmówić sobie deseru. Dla zdrowia i energii uwielbia napój na bazie korzenia imbiru z limonkami i wanilią. Wieczorem lampka mocno schłodzonego wina palmowego lub kubek gorącego napoju na bazie hibiskusa… a to wszystko najlepiej w towarzystwie przyjaciół, lub ukochanej osoby. Kuchnia afrykańska to przede wszystkim dania pikantne, jednogarnkowe, aromatyczne przyprawy, intensywne kolory, liście, egzotyczne owoce i nietypowe warzywa. Smaki, które trudno opisać słowami, ponieważ ich w Polsce nie znamy…. Zapraszamy do kulinarnego raju! Nauczymy Was w kuchni egzotyki, jaką zaszczepił w Magdzie jej pierwszy mąż, który urodził się gdzieś daleko na Czarnym Lądzie, gdzie smaki wywodzą się z dzikiej natury karmionej słońcem afrykańskich tropików.

MENU:

  • MITSALA – zupa szpinakowa z krewetkami
  • CASAVA – pasta z liści bulwy manioku z wędzoną rybą, podana z kulką z kaszy manny
  • MAFE – gulasz z wołowiny w sosie pomidorowo-orzechowym ze szpinakiem, podany z gotowanym maniokiem
  • MANGA MU COOCTTI – deser na bazie mango z mleczkiem kokosowym

Prowadzący:
Magda Kluba – MEG – Właścicielka i szefowa kuchni restauracji MEG MU african cook serwującej dania kuchni afrykańskiej. Pasję do smaków z Czarnego Lądu zaszczepił w niej jej pierwszy mąż pochodzący z tropikalnego Kongo. Miłośniczka food designu, specjalistka od nietypowych produktów, skłonna do eksperymentów kreatorka smaków. Podąża za najnowszymi trendami jednocześnie promując kulturę i kuchnię afrykańską.