Klasyki z Bistro | 16.03

Data: 16.03.2019
Godzina: 12:00 - 15:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Bistro francuskie to kuchnia ludzi. Kuchnia, która zbliża i łączy. W odróżnieniu od „wielkiej gastronomii” francuskiej, dania bistro mogą być z łatwością przygotowane w dużych ilościach na przyjęcia i uroczystości. To „enklawa wolności” dla szefów kuchni, którzy, oczywiście z zachowaniem oryginalnych przepisów, mogą swoim daniom nadać dowolną formę i tak też je serwować. Wraz z naszym szefem paryżaninem poznacie tradycyjną kuchnię liońską czy burgundzką. Są to przepisy, które bez problemu odtworzycie w swoich domach z dostępnych powszechnie produktów. Poznacie techniki przygotowania szczupaka na przykładzie pulpecików z beszamelem, ugotujecie tradycyjną zupę cebulową oraz wykwitną, pływającą w czerwonym winie wołowinę z Burgundii, które podbiją podniebienia waszych gości.

MENU:

  • Quenelles ze szczupaka w sosie Nantua
  • Croque Monsieur i Croque Madame
  • Tradycyjna zupa cebulowa
  • Wołowina po burgundzku

Prowadzący:
Sébastien Miraux – Paryżanin. Syn szefa kuchni i Maurytyjki. Ukończył prestiżową paryską szkołę kulinarną EMPMTH założoną przez Joëla Robuchona. Warsztat kulinarny szlifował we francuskich restauracjach 1, 2 i 3 gwiazdkowych. Chef podróżnik. Zarządzał kuchnią i restauracjami w luksusowych hotelach i resortach na Bora Bora, Bali czy Mauritiusie. Miłośnik muzyki klasycznej. Kuchnią kieruje jak dyrygent orkiestrą, a każdy składnik dania, technika przyrządzenia, czy temperatura grają równe partie w opus kulinarnym chefa.