Klasyczna kuchnia brytyjska | 16.09

Data: 16.09.2019
Godzina: 19:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Kuchnia brytów jest jednak dość prosta i treściwa i przez to łatwa dla nas do zrozumienia – będziecie mieli szanse spróbować połączenia sera koziego z orzechami i karmelem lub tradycyjnej zapiekanki z mięsem i ziemniakami. Na koniec śliwki pod kruszonką jakże podobne do naszego drożdżowego z owocami i chrupiącą kruszonką.

MENU:

  • Starter: mus z koziego sera z pieczonymi burakami i orzechy w karmelu
  • Zupa: krem z selera z jabłkiem i popcornem
  • Danie główne: zapiekanka pasterska tzw Cottage Pie – wołowina mielona z warzywami duszona w winie, przykryta pure ziemniaczanym i zapieczona
  • Deser: crumble ze śliwkami – śliwki zapiekane pod zdrowa kruszonką

Prowadzący:
Tomasz Królikowski
Z kulinariami związany nieprzerwanie od ponad 20 lat. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął od pracy w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce – Villa Toscania w Wielkopolsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie.
Po pięciu latach wyjechał na wyspy brytyjskie, gdzie pracował m.in. w Londyńskim City oraz w West End – Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – pełniąc funkcję szefa kuchni.
Po powrocie do Polski w 2013 objął stanowisko Chefa w Bistro Słony serwując kuchnię tradycyjną w nowoczesnym, europejskim wydaniu. Na początku 2016 koordynował pracę przy otwarciu nowej rodzinnej restauracji Kuchnia Otwarta w Royal Wilanów.