Kids Chef: Kulinarne Ferie | 4-8.02

Data: 04.02.2019
Godzina: 10:00 - 15:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

850

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Ferie zimowe ponownie z Comfort Food Studio!
Grupa wiekowa 11 – 16 lat.

Zapraszamy młodych pasjonatów gotowania na pięć dni z gotowaniem z całego Świata. Podczas spotkań ugotujecie pod okiem specjalisty najbardziej modne dania z Gruzji, Stanów Zjednoczonych, Polski, Ukrainy oraz Ameryki Południowej. Poznacie produkty oraz sposoby łączenia smaków, dowiecie się o historii pochodzenia i zasadach z tamtych rejonów Świata. Dodatkowo podczas każdego dnia sami przygotujecie oryginalne śniadania, którymi rozpoczniemy każdy dzień. Nasz prowadzący Kuba Fiema sprawi, że po zamknięciu oczy przeniesiecie się na plaże w Miami, szczyty górskie w Gruzji lub na ulice w Meksyku. Podczas każdego dnia dodatkowo zapraszamy Was na 2 bloki poświęcone obyczajom przy stole z każdego kraju. Dowiecie się jak używać sztućców w Gruzji i czy w Meksyku używa się noża i widelca. Cały pięciodniowy kurs w naszym Studio zakończymy wręczeniem dyplomów i nagród 🙂

MENU:
Poniedziałek: Gruzja
I. ŚNIADANIE : jajecznica z pomidorami na grzance/pasta z czarnej marchewki z melasą z granatów na słodko na chlebie
II. Czichirtma – zupa z kurczęcia z makaronem domowej produkcji
III. Kebab/bakłażan pieczony
IV. Lody z jogurtu i pelamuszi/pieczona dynia w miodzie z orzechami
Dodatkowo herbata estragonowa i marynowany czosnek po gruzińsku

Wtorek: USA
I. ŚNIADANIE: pancake z syropem klonowym i masłem/bajgiel z philadelphia i ogórkiem zielonym
II. Ziemniaczaną serową zupa z Wisconsin
III. Hamburger z coleslawem i cheddarem/frytki ziemniaczane
IV. Jabłecznik/Brownie (lody waniliowe do obu)
Dodatkowo milkshake, ketchup, majonez

Środa: Polska
I. ŚNIADANIE: Chleb z twarogiem ze szczypiorkiem/zacierki na mleku
II. Zupa pomidorowa i kluski lane
III. Schabowe z ziemniakami tłuczonymi z mizeria/pyzy z serem
IV. Paczki z różą/rurki z kremem
Dodatkowo kompot zimowy i zakwas na żur.

Czwartek: Ukraina
I. ŚNIADANIE: Ukraińskie bułeczki czosnkowe/greckie chlebki z dymka
II. Rosół drobiowy z kluskami kładzionymi
III. Kaukaskie lawasze z grilla/pieczona warzywa po ormiański
IV. Biszkopt jabłkowy/miodownik
Dodatkowo sok z rokitnika i kiszoną sałatka ukraińska

Piątek: Ameryka Południowa
I. ŚNIADANIE: Tacos z salsa pomidorowa i fasola/jajka smażone w sosie pomidorowym.
II. Brazylijska zupa z indyka i ryżu
III. Pieczona nóżka kurczęcia z chimichurri/empanadas z serem owczym
IV. Dulce de leche/pastel de Nara
Dodatkowo koktajl sojowy z limonką

Prowadzący:
Jakub Fiema – to niedoszły fizjoterapeuta i weterynarz. Przygodę z gotowaniem zaczął w lokalnej burgerowni, pierwsze kroki szefa kuchni stawiał w wegańskim bistro. Następnie uczył się pod czujnym okiem króla fermentu, by ostatecznie przemycać autentyczne azjatyckie smaki na rodzime podwórko.
Pasjonat grillowania i wędzenia. Wyznawca kuchni produktu. Wielbiciel prostej formy. W pracy odważny i wytrwały niczym Tommy Lee Jones w ściganym.