Opis
Grzybobranie – okres, gdy las wypełnia wspaniały aromat niełatwy do opisania — jakby afrodyzjak! Grzyby i runo leśne zawsze były obecne w naszej kuchni. Zaproponuje nowe grzybowe odsłony — będzie prościutko i na temat. Menu grzybowe wpleciemy w dodatkowo kilka trików kulinarnych, które mogą pomóc wam w codziennej pracy w waszych kuchniach. Pokażemy jak wykorzystać grzyby w danach tradycyjnych, orientu i streetfoodowych przekrętach.
MENU:
- Consomme grzybowe, gnocchi ziołowe z patelni, pieczone pomidory
- Tarta grzybowa – kapelusze borowików z gruyerem
- Szybkie ragout z kani, polenta, salsa pomidorowa
- Street food style -Won – ton nadziewane grzybami z ketchupem grzybowym
Prowadzący:
Tomasz Królikowski – Z kulinariami związany nieprzerwanie od ponad 20 lat. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął od pracy w jednej z najlepszych włoskich restauracji w Polsce – Villa Toscania w Wielkopolsce, szkoląc się wcześniej pod czujnym okiem włoskich kucharzy w Mediolanie.
Po pięciu latach wyjechał na wyspy brytyjskie, gdzie pracował m.in. w Londyńskim City oraz w West End – Royal Society, Royal College of Surgeons, Mansion House oraz dla British Library – pełniąc funkcję szefa kuchni.
Po powrocie do Polski w 2013 objął stanowisko Chefa w Bistro Słony serwując kuchnię tradycyjną w nowoczesnym, europejskim wydaniu. Na początku 2016 koordynował pracę przy otwarciu nowej rodzinnej restauracji Kuchnia Otwarta w Royal Wilanów.