Jedno oko na Maroko vol. 2 | 18.11

Data: 18.11.2018
Godzina: 18:00 - 22:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Pozostało biletów: 25 szt.

Opis

Jedno oko na Maroko czyli skąd są przystojni faceci i dobre jedzenie na ulicach w Tel Avivie.
To drugi z cyklu 5 warsztatów prezentujących multikulturowy Tel Awiv – miasto, które nie zasypia, Nowy Jork Bliskiego Wschodu, najbardziej rozwibrowane i liberalne miasto tej części świata.
Dania z najlepszych lokalnych knajpek, targów i z zaprzyjaźnionych domów w Tel Awiwie przedstawia Malka Kafka, założycielka sieci restauracji roślinnych Tel Aviv Urban Food i autorka książki „God Food” wydanej przez wyd. Znak i laureatka prestiżowej nagrody Restaurateur of the Year 2017. Malka żyje niemal na dwa domy – ten warszawski i ten telawiwski. Zatem szykujcie się na smaki z pierwszych ust 😉

MENU:

  • Kimia – takie mezze, tylko w marokańskim wydaniu na bogato:
    · tabbouleh – ultrazielona sałatka z bulgurem w doskonałym wydaniu z Casablanki
    · oliwki duszone w pomidorach
    · marchew z prażonym kuminem i z olejem arganowym
    · buraki balsamico z kolendrą
    · zielona soczewica z imbirem i przyprawą ras el hanout (którą zrobimy sami)
    · besara – pure z białej fasoli z zestem z limonki
  • Tagine z pulpecikami i suszonymi śliwkami
  • Ryż w 5 smakach z prażoną marchwią, cebulą, żurawiną, pistacjami i migdałami
  • M’hanncha (wąż) ciasto filo z konfiturą daktylową pieczone w formie węża (jak sama nazwa wskazuje)
  • Khobz – marokański chleb z czarnuszką
  • Zielona herbata ze świeżą miętą
  • Kieliszeczek araku i wino marokańskie

Prowadzący:
Malka Kafka – restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia – wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat – co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego „Koszer Macher” w Kuchnia + (Canal+). Wraz ze swoją mamą Esterą jest współautorką książki z tradycyjnymi przepisami żydowskimi. Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.