Hiszpania według Kuby | 29.05

Data: 29.05.2018
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 26 szt.

Kategoria:

Opis

Hiszpańska kuchnia w wersji Kuby Steuermarka

Na początku, przy szklaneczce wina hiszpańskiego, Kuba opowie o kuchni hiszpańskiej – przede wszystkim o regionach, czyli różnicach w kuchni w Hiszpanii i o tym co je spaja, o prostocie, a nawet brutalności doboru składników.
Podczas wstępu rozpoczniemy część wstępnej obróbki, czyli przygotowania mise en place – oczyścimy wątróbki, przygotujemy warzywa, ugotujemy wywar na zupę, upieczemy serrano, zrobimy grzanki, oczyścimy i przygotujemy owoce morza oraz żabnicę, upieczemy biszkopty i przygotujemy słodkie sosy i krem.

Na uczetników na powitanie będą czekały tapasy: patatas bravas, tortilla de champinones oraz mini boccadillo z polędwicą

MENU:

  • Higadillos con morcilla, judias verdes, champinones y queso fresco, czyli ciepła przystawka z wątróbki kurzej, kaszanki, fasolki zielonej, pieczarek i świeżo sera
  • Sopa de guisantes con serrano, czyli zupa z zielonego groszku z grzanką z chrupiącą szynką serrano
  • Suquet de rape, mejillones y almejas, czyli gulasz z żabnicy, małży i omułków na boczku
  • Goxua, czyli po baskijsku: słodkie 😊 – to biszkopt z waniliowym sosem, kremem pattisiere i syropem rumowym

Prowadzący:
Jakub Steuermark
 – urodzony i wychowany na warszawskim Powiślu, rocznik 1976. Przez wiele lat pracował w reklamie, ale to nigdy nie była jego prawdziwa pasja. Zawsze gotował a pierwsze szlify zdobywał jako dziecko u swojej babci w kuchni. Po rozstaniu z reklamą wyjechał do USA, na Florydę, gdzie założył swoje Deli – bar z kanapkami, w którym wszystkie produkty były w naturalny sposób wędzone, duszone i długo gotowane. Niestety kryzys w USA zmusił go do powrotu do kraju, ale nie na długo. Wyjechał do Anglii, gdzie objął stanowisku Szefa Kuchni w jednym z prestiżowych gastropubów w West Sussex. Stamtąd trafił do Londynu, gdzie razem z innymi szefami mógł współtworzyć Jamie’s Italian, włoską restaurację Jamiego Olivera w Covent Garden.

W Anglii pracował ponad dwa lata, gdzie ukończył formalne kucharskie wykształcenie. Jednak deszczowy klimat nigdy nie pasował do jego stylu życia, stąd podjął decyzję o wyjeździe do Hiszpanii. Objął tam stanowisko Szefa Kuchni w dwóch restauracjach – irlandzkim gastropubie i typowym grillbarze, gdzie kreował swoje menu i zarządzał kuchniami obu restauracji. Jesienią 2013 roku wrócił do Polski i rozpoczął swój własny projekt pod nazwą Masło i Szałwia.

Masło i Szałwia to projekt gastronomiczny, który oferuje proste dania, wykorzystując wysokiej jakości produkty, ale bazując na tańszych partiach mięs, drobiu i ryb, a więc: Ogonówka i gicz a nie polędwica i rozbratel, boczek i nóżki a nie schab. Masło i Szałwia zatem wpisuje się w filozofię tworzenia jedzenia tak jak czynią to francuskie Bistra. Masło i Szałwia czerpie inspiracje z potraw włoskich, hiszpańskich i angielskich. To prostota i jakość włoskiej Trattorii, hiszpańskich Tapas i dobrego, nowoczesnego angielskiego Gastropubu. Kuchnia Kuby to gotowanie typu slow, z krótką lub żadną obróbką produktu. To kuchnia produktu.

Od ponad roku jest gospodarzem kuchni w porannym programie na TVP2 – Pytaniu na Śniadanie, gdzie gotuje zgodnie ze sobą i ideą comfort food.

 

Możesz lubić także…