Gęsina Świętego Marcina | 16.11

Data: 16.11.2019
Godzina: 15:00 - 18:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Pozostało biletów: 22 szt.

Kategoria:

Opis

Jak co roku, w Polsce ma miejsce jedno z większych świąt kulinarnych. W tym roku postanowiliśmy je uczcić oraz połączyć z warsztatami. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że polska gęś to jeden z wybitniejszych produktów, jakie wytwarzamy. Oczywiście nie zabraknie do kolacji specjalnie wyprodukowanego na tę okazję wina Świętomarcińskiego z winnicy w Srebrnej Górze. Gęsina świętego Marcina to kulinarny warsztat połączony z ucztą, podczas której na stole będzie królowała oczywiście gęś.

MENU:

  • Tatar z półgęska podany z piklowaną w winie wędzoną śliwką suską sechlońską, żółtkiem konfitowanym w gęsim tłuszczu oraz chrupiącym podpłomykiem pieczonym na ciemnym słodzie
  • Bulion z pieczonej gęsi podany z grzybowo pietruszkowym makaronem jajecznym
  • Pierogi z farszem z gęsi confit, smażonej szarej renety i majeranku
  • Gruszka gotowana w miodowo korzennym winie, z dodatkiem śliwowicy, podana z waniliową bitą śmietaną

Prowadzący:
Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.
Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.