Opis
Jakub Pieniążek jest jednym z wybitniejszych znawców ryb i owoców morza. Zaskakujące jest to jak bardzo na to co zjemy wpływa sam produkt. Jakub ma dostęp do najciekawszych hodowli ostryg lub ryb łowionych na haczyk w Oceanie. A ciekawsze ryby od Kuby trafiają na warsztat nie dalej niż na osiemnaście godzin od połowu.
Na szkoleniu dowiecie się jakim delikatnym materiałem jest ryba i owoce morza. Nauczycie się podstawowych technik przygotowywania potraw na bazie owoców morza oraz posmakujecie ryb na najwyższym światowym poziomie. Warsztat wzbogacimy o elementy: jak kupować rybę, jak filetować, 5 zasad świeżości w owocach morza.
Te kilka tricków pozwolą na uniknięcie najczęstszych wpadek w kuchni;)
Menu:
- Małże dywanowe sauté
- Ceviche z krewetek różowych głębinowych
- Ośmiornica pieczona z warszywami
- Młode kalmary z woka
- Caldeirada – portugalski gulasz rybny
Prowadzący:
Jakub Pieniążek – fascynuje mnie żywność o morskim rodowodzie. 10 lat spędziłem nad Atlantykiem, w Portugalii, gdzie z pomocą biologów morskich, inżynierów akwakultur i szefów kuchni szukałem połączeń między uwarunkowaniami środowiskowymi i biologicznymi, a jakością i smakiem produktów rybołówstwa.
Od ponad dwóch lat importuję do Polski naturalne, zdrowe, w 99% dzikie ryby i owoce morza (Fish Lovers), o jakości znanej z restauracji z gwiazdkami Michelin. Jestem popularyzatorem wiedzy o produktach rybołówstwa, publikuję artykuły w prasie branżowej i opiniotwórczej. Prowadzę bloga oceannatalerzu.pl, gdzie rozkładam na części pierwsze produkty rodem z głębin. Portugalię mam we krwi, bardzo cenię sobie tamtejsze podejście do życia.