Opis
Spędzanie ferii w Studiu Kulinarnym Comfort Food to pyszna przyjemność. Maluchy zamienią się w prawdziwych kucharzy i pod okiem Naszej prowadzącej Agnieszki Jasińskiej, finalistki Hell`s Kitchen będą uczyć się wszystkiego o zdrowym żywieniu i poznają kuchnię całego świata! Każde Dziecko otrzyma swoją własną drewnianą łyżkę Małego Kucharza i prawdziwą czapkę budyniówkę. Potrawy będą przygotowywane ze specjalnie wyselekcjonowanych, zdrowych produktów (z uwzględnieniem ewentualnych alergii naszych Uczestników). Zajęcia mają na celu również uświadomienie maluchom, jak ważne jest jedzenie i dlaczego nie wolno go marnować.
Po tych koloniach kulinarnych zasady savoir-vivre przy stole nie będą już maluchom obce. Wszyscy, którzy lubią gotować, zdobędą nowe kulinarne umiejętności. Dopełnieniem gotowania będą smaczne degustacje i kulinarne ciekawostki z całego świata. Po kulinarnych koloniach Mali Kucharze będą mogli przygotować najlepszy posiłek lub deser dla przyjaciół czy rodziny!
kuchnie świata: włoska, amerykańska, śródziemnomorska
tajniki kuchenne: czym się różni dżem od powideł, a pieczenie od duszenia, czy smażenia
świat przypraw: curry, szafran czy kardamon. Poznanie przypraw stosowanych w kuchniach całego świata
kulinarne tradycje i zwyczaje: w Polsce i na świecie
savoir-vivre przy stole: dobre maniery przy stole, prawidłowe nakrycie stołu, ułożenie sztućców i zastawy
nauka składania serwetek na różne okazje
zasady zdrowego odżywiania: menu dla wegetarian, bez cukru, odchudzające
MENU:
- Dzień 1: śniadania – naleśniki oraz placuszki na słodko i wytrawnie
- Dzień 2: zdrowe przekąski na co dzień i do szkoły
- Dzień 3: kuchnia amerykańska – zdrowe domowe burgery
- Dzień 4: kuchnia włoska – tradycyjne pizze i makarony
- Dzień 5: słodkości – babeczki i muffinki na każdą okazję
Prowadząca:
Agnieszka Jasińska – finalistka Hell`s Kitchen. Pasjonatka zdrowej i polskiej kuchni, która udowadnia, że warto podążać za marzeniami. Miłośniczka słodkości i deserów, która przedstawia oczywiste składniki w nowoczesnym i smacznym wydaniu. Bazuje na świeżych i sezonowych składnikach, bo uważa, że w nich jest to co w smaku jest najważniejsze. Wychowała się na wsi i docenia prawdziwość produktów regionalnych, które stosuje w kuchni. Właścicielka bloga www.kulinarnenawigacje.pl, gdzie opisuje swoje podróże po krajach i smakach, które ją urzekają.