Ceviche Fresco | 21.03

Data: 21.03.2019
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Ceviche to jeden z kulinarnych symboli Ameryki Łacińskiej. Jest to niesamowicie aromatyczna, odświeżająca, delikatna i zdrowa potrawa przyrządzana z surowej ryby, którą marynuje się w soku z cytrusów. Białko w mięsie ryby pod wpływem kwasów znajdujących się w cytrusach ścina się, co powoduje zmianę struktury samego mięsa ryby oraz wpływa jej kolor – podobnie jak podczas zwykłego gotowania. Podstawą każdego ceviche jest pięć składników: świeża ryba, sok z cytrusów, cebula, imbir, chili. W zależności od kraju Ameryki Łacińskiej, składniki do ceviche mogą się różnić w zależności od dostępności lokalnych produktów, gustów smakoszy oraz kreatywności szefów kuchni. Tym samym rodzajów ceviche jest bardzo dużo – różnią się rodzajami ryb, papryczkami stosowanymi do zaostrzania potrawy (stopień ostrości), rodzajem owoców cytrusowych, odmianami użytej cebuli i sposobami jej pokrojenia, przyprawami oraz dodatkami, a także czasem sposobem przyrządzania potrawy. W Chile, ceviche po przygotowaniu zostanie wstawione do lodówki, aby wszystkie smaki mogły zyskać na intensywności. To dlatego potrawa znajdzie się na chilijskim stole dopiero na następny dzień. W Peru, ceviche jest zjadane niecierpliwie zaraz po przygotowywaniu.

Zapraszamy Cię na kulinarną podróż do Ameryki Łacińskiej. Sztuki przygotowywania ceviche Agnieszka uczyła się w Sao Paulo od peruwiańskiego szefa kuchni – Morillo Mora, jednego z jej kulinarnych autorytetów. Wybrała najciekawsze odmiany tej zachwycającej potrawy, abyśmy razem spróbowali tej wspaniałej różnorodności. Na koniec wzniesiemy toast tradycyjnym drinkiem peruwiańskim. Będzie pysznie. Do zobaczenia! Adeus!

MENU:

  • Ceviche z tuńczyka w sosie orientalnym
  • Tradycyjne peruwiańskie ceviche podane ze słodkim ziemniakiem i prażoną kukurydzą
  • Ceviche z łososia perfumowane marakują
  • Awokado wypełnione ceviche z owoców morza z kremem paprykowym
  • Pisco Sour – tradycyjny peruwiański drink

Prowadzący:
Agnieszka Eriksson – życie Agi to podróż — mieszkała w Szwecji, Kanadzie i Brazylii, zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Założycielka bloga www.my-passion-for-food.com na którym zamieszcza przepisy potraw, które ją zachwyciły i są „pamiątkami z podróży”.
W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała przez pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy między innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała się również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspiracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty.

W Peru i Chile zachwyciła się ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby.

W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców, smak amazońskich ryb.