Burgery świata | 14.03

Data: 14.03.2020
Godzina: 15:00 - 18:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

A czym jest hamburger? To rodzaj kotleta wymyślonego mniej więcej w XIX wieku w Niemczech! Słusznie kojarzą się z Hamburgiem. Nasi zachodni sąsiedzi bynajmniej nie mogą mówić, że to oni wymyślili hamburgera w postaci „kotleta mielonego” w bułce. Tu patenty rzeczywiście należą do Amerykanów, a pierwsze pojawiły się już na początku wieku dwudziestego. Abstrahując od historii, nazwa mówi wszystko: burger mięsem stoi. BURGERY od ostatnich parę lat mają swoją nową odsłonę. Kiedyś kojarzone tylko z fast foodem, teraz to danie serwuje się na najlepszych przyjęciach. Podczas warsztatów nauczycie się jakie mięso kupować, przygotujecie klasyczne oraz nietuzinkowe sosy, nauczymy Was jakie dodatki podawać w burgerach. A to wszystko pod okiem naszego mistrza w tym temacie Juliana Karewicza.

MENU:

  • Italiano: Wołowina a la bolognese z topioną mozzarellą, keczup z suszonych pomidorów, bazyliowy majonez od podstaw, pikle z cebuli i balsamico, chipsy z parmezanu, pita.
  • Korean BBQ: Kotlet z żebra wołowego, kimchi keczup, sweet crispy bacon, koreański ogórek
  • Japan Ramen Burger: Bułka z makaronu ramen, kotlet wołowo krewetkowy smażony w panko, teriyaki, wasabi majo, pikle z rzepy

Prowadzący:
Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.
Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.