Burger LAB

Data: 10.01.2017
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

295

Laboratorium burgerowe

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Sprawdź aktualne warsztaty

Laboratorium burgerowe nie jest żartem. Zrobienie perfekcyjnego burgera wymaga wiedzy i znajomości podstawowych technik kucharskich.
Burger, wbrew popularnym opiniom wykreowanym przez kulturę fast food, jest kwintesencją smaku, gdyż wyczerpuje całą jego paletę. Dlatego nauczymy się robić burgery metodą slow. Poznamy pięć podstawowych zasad dzięki którym niezależnie od miejsca i czasu zawsze będziemy mogli skomponować idealną kanapkę. Wypieczemy własne bułki w piecu parowym. Zawekujemy kilka słoików pikli burgerowych. Warsztaty poprowadzi Julian Karewicz – znawca dań mięsnych. Fascynuje się lokalnym produktem.

Menu:

  • Klasyczny cheeseburger od zera.
    Wypiekanie idealnej bułki, przygotowanie sosu BBQ, robienie szybkich pikli, mielenie mięsa.
  • Burger z jagnięciną w otrębowej bułce z sosem tzatziki oraz piklowaną cebulą.
  • Burger z duszonymi w sosie hoi sin policzkami wołowymi, piklowanymi ogórkami, rukolą i pomidorkami cherry.
  • Burger z krewetkami w tempurze z domowym kim chi.
  • Burger wegetariański z pieczarką portobello i serem Gruyère.
  • Side – frytki, domowy colesław.

Prowadzący:

Julian Karewicz – w gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji.

Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.