Bez Tajemnic z Nestorem Grojewskim – 15.01.2018

Data: 15.01.2018
Godzina: 18:00 - 21:00

Miejsce: Comfort Food Studio, Hala Koszyki, ul. Koszykowa 63, Warszawa

345

Sprzedaż biletów zakończona.

Kategoria:

Opis

Wyjątkowe warsztaty z Nestorem Grojewskim, którego restauracja CRUDOP została uznana przez portal Puntarella Rossa (jeden z najważniejszych portali eno-gastronomicznych we Włoszech ) za najlepszą restaurację rybną w Rzymie.
Nestor swoją pasję i zamiłowanie do odkrywania coraz to nowszych połaczeń smakowych dzieli się w swojej Akademii kulinarnej, gdzie szkoli zarówno amatorów smaków jak i profesjonalnych kucharzy włoskich. Teraz poprowadzi warsztaty w naszej Akademii.

MENU:

  • Bruschetta z ragù z dorady
  • Tuńczyk z podgardlem
  • Filet zawijany w piekarniku
  • Tiramisu

Podczas warsztatów Nestor powie jak rozpoznać gatunek, pochodzenie i świeżość ryby, a także pokaże jak należy ją przechowywać.
Na początku każdy uczestnik otrzyma rybę do przygotowania. Zgodnie ze wskazówkami Szefa naszykujemy dwa filety, z jednego pokroimy carpaccio i tatar. Następnie przerobimy na nietypową bruschettę
Z drugiego filetu nauczymy się ściągać skórę, naszykujemy „zawijaniec”i upieczemy w piekarniku
Poznamy następujące techniki:

  1. Technika czyszczenia ryb ( dorada )
  2. Czyszczenie od góry, usuwanie ości
  3. Usuwanie skóry
  4. Technika filetowania (luzowania)
  5. Technika cięcia pod różne przygotowania ( Carpaccio, dadolata, tatar)
  6. Łączenie różnych smaków np. : ryba – mięso
  7. Gotowanie (pieczenie) i degustacja

Nestor przygotuje także demonstracyjne danie: tuńczyk z podgardlem, który zdobył 3 miejsce w międzynarodowym konkursie kulinarnym i które Nestor serwuje w swojej restauracji w Rzymie.
Na koniec wszyscy razem przygotujemy tiramisu – Nestor zaskakuje nieużywając kawy tylko Savoiardi oraz Amaretti.

Prowadzący:
Nestor Grojewski – chef z zamiłowania i z zawodu z ponad 20-letnim doświadczeniem, Polak z pochodzenia , “rzymianin” z adopcji . Nestor Grojewski przyjechał do Włoch w 1987 roku. Miał tylko 12 lat, ale już wtedy przejawiał zainteresowanie kulinarne. Z czasem postanowił kształcić się właśnie w tym kierunku. Doświadczenie zdobywał w najlepszych rzymskich i miedzynarodowych restauracjach, hotelach, kateringach i na planach filmowych, począwszy od Rome Cavalieri Waldorf
Astoria, w sieci Hilton i w najlepszych restauracjach przy Via Veneto zwanej “ Dolce Vita” i kolejno na Wybrzeżu Amalfi i na Sardynii, aż trafil do studiów fillmowych Cinecittà w Rzymie.

Przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese na planie filmu „ Gangi Nowego Jorku”, gotował też dla Cameron Diaz, Leonardo Di Caprio czy Daniela Day-Lewisa.
Od 2008 roku prowadzi w Rzymie restaurację o nazwie  CRU.DOP gdzie menu jest jedyne w swoim rodzaju, artystyczne, godne prawdziwego kreatora smaków.