Opis
Warsztaty kulinarne z Luizą Trisno
Zadziorna, bezkompromisowa i eksperymentująca Luiza Trisno wyłoży na stół część swoich kulinarnych sekretów, za sukcesem których stoją bestsellerowe dania z jej poprzednich restauracji, które poprowadzeni przez Luizę wspólnie wyczarujecie.
Pst! To prawdopodobnie ostatnia szansa, aby skosztować kuchni azjatyckiej spod ręki Luizy. Jest na ostatniej prostej do otwarcia nowej restauracji – zupełnie nowego konceptu.
Menu:
- Wegańskie kimchi
- Kaczka w ponzu
- Marynowane skrzydełka z kurczaka z ryżem kokosowym
- Stir fry z azjatyckich grzybów i liści
- Kaja – mus z kokosa i żółtek
Prowadząca:
Luiza Trisno – Szefowa kuchni i właścicielka restauracji-konceptów: Slavika, Ramen Girl oraz wine baru win naturalnych The Pope and The Pig, Yellow Dog. Znana z reinterpretacji kuchni azjatyckiej. Twórczyni projektów wychodzących poza tradycyjne zadania restauracji, które oparła o zdobyte głównie za granicą doświadczenie i inspiracje. Swoje koncepty koncentrowała wokół idei bistronomie – szczerego kontaktu z odbiorcą, kreatywnej kuchni inspirowanej tradycyjnymi przepisami i produktem, ożywianej możliwościami, które oferuje nowoczesna gastronomia.
Wierzy w ewolucję i ma oko na Kopenhagę. Pierwsze kroki jako kucharz stawiała w Warszawie, następnie w Londynie. Doświadczenie zawodowe otarła między innymi u Toma Aikensa, Gordona Ramsaya, Juna Tanaki i hotelach Marriott w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnia jest nieoczywista, skoncentrowana na detal, długie procesy i naturę przy zachowaniu czystości produktu i balansie smaku. Poza działalnością restauracji Luiza współuczestniczy w niezależnej grupie interdyscyplinarnej , badawczo-edukacyjnej Food Think Thank.
W 2015 roku otrzymała tytuł Kobiety Chef w regionie Małopolski i była nominowana do tytułu Kobiety Chef w Polsce przez żółty przewodnik Gault&Millou, Zdobyła również odznaczenie 2 czapek dla restauracji Ramen Girl of Yellow Dog w Krakowie od przewodnika Gault&Millou, tytuł najlepszej Azjatyckiej restauracji w plebiscycie Smaki Krakowa i wiele innych wyróżnień branży kulinarnej.
Zdjęcie – Monika Walecka