„Jeśli już masz dobry produkt, to nie zepsuj go i wykorzystaj tak, jakbyś miał go zjeść po raz ostatni” – tymi słowami Marcin Duda, autor bloga kulinarnego Fatalny Facet kieruje się w swojej kuchni.

Od najmłodszych lat gotuje wspólnie ze swoim ojcem. To właśnie za jego sprawą zdobywał wiedzę na temat kuchni polskiej i produktów lokalnych.
Z całą pewnością miłośnik produktów mięsnych począwszy od Wagyu Kobe kończąc na tzw „piątej ćwiartce” ale nie jest mu obca również kuchnia roślinna. W jego daniach dominują polskie smaki, produkty lokalne oraz sezonowe, które pozyskujemy z pobliskich lasów, jezior, pól i pastwisk – tam się znajduje wszystko czego nam trzeba, aby gotować smacznie w duchu kuchni rodzinnej, ale na nowo przedefiniowanej.

Swoje doświadczenie kulinarne zdobywa poprzez niezliczone ilości kolacji dla przyjaciół oraz rodziny z naciskiem na wspomnianego już ojca i 7 – letnią córkę, która steki, makarony kocha miłością największą.
Pomimo ogromnej słabości do mięsa Marcin wyznaje zasadę, że na końcu liczy się tylko smak i nie ma znaczenia, czy jest to kuchnia mięsna, wegetariańska, czy tez wegańska. Jeśli coś jest smaczne, to się zawsze obroni.