Życie Agi to podróż — mieszkała w Szwecji, Kanadzie i Brazylii, zwiedziła wiele krajów i zawsze starała się je poznać „od kuchni”. Agnieszka ma niezwykłą łatwość nawiązywania kontaktów, co na pewno ułatwia jej biegła znajomość kilku języków – angielskiego, szwedzkiego i portugalskiego. Uwielbia spotykać się z ludźmi i gotować dla swoich bliskich – rodziny, przyjaciół i znajomych. Ponieważ wszyscy zgodnie twierdzą, że świetnie jej to wychodzi, postanowiła założyć bloga my-passion-for-food.com. Zamieszcza w nim przepisy potraw, które ją zachwyciły i są „pamiątkami z podróży”.

Fascynuje ją kuchnia skandynawska za poszanowanie natury i prostotę. Podziwia takich mistrzów jak Björn Frantzen, Alexander Sjogren, Bo Bech.

Agnieszce bliska jest filozofia zdobywania doświadczeń w trakcie wspólnej pracy z uznanymi szefami w ich kuchniach. Ta praktyka znajduje swoje zastosowanie, gdy Agnieszka zamienia swój dom w restaurację – dostępną dla jej rodziny, przyjaciół i znajomych.
W Sao Paulo, kulinarnej stolicy Ameryki Południowej, asystowała przez pół roku francusko-brazylijskiemu kucharzowi Patrick Bragato ucząc się jak w prosty sposób przygotować potrawy między innymi z warzyw i ryb. W wolnych chwilach dokształcała się również na warsztatach w jedne z najlepszych szkół kulinarnych w Sao Paulo. Prowadziła w Brazylii warsztaty kulinarne dla międzynarodowych grup. Poszukiwała inspiracji kulinarnych odkrywając nowe smaki i produkty. W Peru i Chile zachwyciła się ceviche, które przygotowuje się na różne sposoby. W Argentynie posmakowała najlepszych steków w kombinacji z fantastycznym winami. W Amazonii pokochała kombinacje egzotycznych owoców, smak amazońskich ryb.

Brazylijska sztuka kulinarna jest połączeniem rdzennej kuchni indiańskiej z afrykańską, portugalską i syntezą wielu innych upodobań kulinarnych, które przywieźli ze sobą przybysze z Europy i całego świata. Jeżeli to wszystko połączymy z bogactwem fauny i smakiem owoców dojrzewających w tropikalnym słońcu, a potem przyprawimy brazylijską gościnnością i radością życia to mamy egzotyczną, zaskakującą i inspirującą kuchnię, z której bogactwa każdy może zaczerpnąć coś dla siebie.

Fascynacja Brazylią, obserwacja wzajemnego przenikania się kultur, nauka portugalskiego sprawiły, że kolejną stacją kulinarnych poszukiwań Agnieszki stała się Portugalia.

Agnieszka podczas pobytu w Brazylii uczyła angielskiego dzieci w fawelach, poznała też wielu wspaniałych ludzi. Nawiązane znajomości zaowocowały możliwością pracy w Taberna da Rua das Flores w Lizbonie, której właścicielem jest jeden z najbardziej znanych i szanowanych szefów kuchni André Magalhães. Szef kucharzy Bruno w Taberna da Rua das Flores wraz ze swoim zespołem chętnie dzielił się swoją wiedzą i z dumą opowiadał o swoich ulubionych potrawach.

Jeżeli chcecie zajrzeć do skandynawskiej, brazylijskiej czy portugalskiej kuchni to Agnieszka zaprasza Was w kulinarną podróż, w której czasie chętnie podzieli się z Wami swoją wiedzą i doświadczeniem.

Najbliższe kursy Agnieszki


    Agnieszka szykuje menu.